Obavijesti Video Pretražite Navigacija
plaće im ionako male

Odvjetnički vježbenici očajni, žele im srezati plaće na minimalac: "Znamo da je kriza, ali mi imamo još više posla"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetničkim vježbenicima Hrvatska odvjetnička komora želi smanjiti minimalne zajamčene plaće regulirane Kolektivnim ugovorom i prije nego što Vlada usvoji izmjene Zakona o radu, za koje nacrt još uvijek i ne postoji. Povod je kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa i potresima.

Uslijed krize uzrokovane koronavirusom Vlada je najavila izmjene Zakona o radu prema kojima bi poslodavci mogli smanjiti plaću na minimalnu bez obzira na kolektivne ugovore. Nacrt tih izmjena ZOR-a još ne postoji, ali Hrvatska odvjetnička komora već je požurila s angažmanom oko toga, piše portal Psihološko proljeće.

Pročitajte i ovo Koronavirus - ilustracija - 5 Umrle dvije osobe Veći skok novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježen u još jednoj susjednoj zemlji Slika nije dostupna Hrvatska iz minute u minutu Trećina od 341 novog slučaja potvrđena je u samo jednom gradu. Preminula su trojica muškaraca, najmlađi je imao 37 godina

HOK je na svojim službenim web-stranicama 24. ožujka 2020. godine objavio obavijest o poduzetim radnjama vezanima za epidemiju i potres u Zagrebu. No u navedenoj obavijesti nigdje se ne spominje izmjena kolektivnog ugovora.

Kako službene obavijesti nije bilo ni od Udruge odvjetničkih vježbenika, nastala je burna rasprava među odvjetničkim vježbenicima.

Nekoliko sati nakon burne rasprave oglasio se i Denis Perić, predsjednik Udruge odvjetničkih vježbenika (UOV), putem Facebooka i u dužoj objavi između ostalog rekao i da je riječ o privremenoj mjeri s krajnjim rokom do 31. kolovoza 2020. godine.

"Ovakva odluka pogađa sve, ali je u izboru između masovnog otkazivanja Ugovora o radu i privremenog smanjenja minimalne zajamčene plaće odvjetničkih vježbenika razumno bilo odabrati privremeno smanjenje zajamčene minimalne plaće", napisao je Perić u statusu koji prenosi portal Psihološko proljeće.

Predsjednik UOV-a dodao je i da je odluku zajedno s njim, supotpisala i Hrvatska odvjetnička komora, kao mjeru za očuvanje radnih mjesta.

No ubrzo je predsjednik UOV-a promijenio priču i oglasio se novom objavom na Facebooku u kojoj tvrdi da je bio suočen sa stavljanjem potpisa na smanjenje minimalne plaće ili otkaza ugovora o radu.

"S odmakom, javno deklariram da taj potpis želim povući ne samo zbog osobnih razloga nego i zbog stava da je takav potpis nelegitiman", napisao je između ostalog Perić te najavio svoje odstupanje s funkcije predsjednika UOV-a nakon odluke Skupštine.

Vježbenici su primijetili i da na Perićevu profilu na  LinkedInu(koji je u međuvremenu deaktiviran), stoji da je od ožujka 2020. godine na praksi u Europskom parlamentu u Bruxellesu pa se pitaju ako je u Bruxellesu, kako je mogao dati potpis, piše portal Psihološko proljeće.

Pišu i kako je iz izvješća blagajnika na skupštini HOK-a iz ožujka 2019. godine vidljivo da je HOK 2018. godinu završio s 31.320.675,57 kuna viška te je određeno da će se "koristiti za podmirenje tekućih troškova poslovanja i ulaganja u dugotrajnu imovinu". Ukupna imovina HOK-a prema podacima iz 2018. godine iznosi 72.867.074,00 kune. Prema izvješću o prihodima i rashodima za 2019. godinu, HOK je završio s još većim viškom – 33.555.938 kuna.

"Možda će pokoji čitatelj pomisliti zašto se vježbenici bune, ekonomija je u krizi, cijeli svijet je stao, odvjetnici su isto ostali bez posla… Zbog cjelokupne krize neki odvjetnici imaju, dapače, još i više posla. Odštetni zahtjevi, revidiranje ugovora zbog više sile, izmjene ugovora o radu, mogući stečajevi… Neki kolege tvrde da rade još i više", piše pravnica Ivana Zelić. 

''Razlozi za snižavanje minimalne plaće nisu opravdani''

''Odvjetnički vježbenici inače predstavljaju izrazito izrabljivanu skupinu radnika s visokom stručnom spremom te za svoj rad koji u prosjeku uvijek traje dulje od osam sati dnevno često ni ne dobivaju naknadu ili istu moraju vraćati svojim principalima uz dobro poznatu izreku da moraju biti sretni jer uopće rade te im teče staž potreban za pristup pravosudnom ispitu. Naša tzv. prava regulirana su kolektivnim ugovorom s posljednjom izmjenom iz 2008. godine, prema kojoj minimalna neto plaća, koju u pravilu odvjetnički vježbenici koji su sretni i dobivaju kao naknadu za svoj rad, iznosi nešto manje od 4.300,00 kn, a uz položeni pravosudni ispit nešto manje od 4.900,00 kn.

Unatoč svijesti kako su u međuvremenu porasli troškovi života i plaće svih sektora u Republici Hrvatskoj, vježbenička plaća određena Kolektivnim ugovorom nije mijenjana sve dok se nisu pojavile izvanredne okolnosti povezane uz trenutnu pandemiju koronavirusom, kada je Hrvatska odvjetnička komora minimalnu plaću odlučila dodatno spustiti. Dodatna pljuska odvjetničkim vježbenicima posebno je dana jer su za takvu izmjenu bili primorani saznati iz neformalnih izvora.

Predsjednik Udruge odvjetničkih vježbenika je naime samoinicijativno i bez ikakve prethodne konzultacije s kolegama, pa čak ni ostalim članovima Upravnog odbora Udruge odvjetničkih vježbenika, potpisao izmjene Kolektivnog ugovora, a sve u suradnji s predsjednikom Hrvatske odvjetničke komore Josipom Šurjakom. Posebno je smiješno što je Vlada već prije par dana donijela mjere potpora za očuvanje radnih mjesta, kao i da su jedan od razloga ove izmjene koja će se primjenjivati na čitavom području RH posljedice razornog potresa u Zagrebu. Evidentno je kako razlozi za snižavanje minimalne plaće nisu opravdani, već su samo izlika kako bi se i dalje iskorištavali i ponižavali odvjetnički vježbenici'', kaže Toni Knežević, odvjetnički vježbenik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene