Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Virus napada svugdje jednako

Stigao odgovor Europske komisije: "Pojedine države članice odlučile su odstupiti od prijedloga proporcionalne raspodjele"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija odgovorila je na prozivke zbog nejednake isporuke cjepiva protiv koronavirusa za pojedine zemlje članice Europske unije.

Čelnici šest zemalja članica Europske unije, uključujući premijera Andreja Plenkovića, poslali su u subotu pismo predsjednici Europske komisije, Ursuli von der Leyen i predsjedniku Europskog vijeća, Charlesu Michelu zbog neravnomjerne raspodjele cjepiva protiv koronavirusa. Oglasila se i Europska komsiija.

Objasnili su da se cijeli proces dodjele cjepiva prema Ugovorima o kupnji unaprijed odvijao transparentno te da se slažu s nedavnim izjavama o najpravednijem rješenju raspodjele cjepiva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska iz minute u minutu U Hrvatskoj su danas 823 nova slučaja zaraze, a 23 ljudi je preminulo. Brojevi rastu i u Zagrebu, jedna oboljela osoba u Domu za starije i nemoćne

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uveden mini-lockdown Sablasne ulice Sarajeva: Više od tisuću zaraženih u BiH, 42 smrtna slučaja

''Komisija se slaže s nedavnim izjavama nekih članica da se najpravednije rješenje za distribuciju cjepiva temelji na proporcionalnoj populaciji svake države članice. To je rješenje koje je Komisija predložila za sve Ugovore. Ovo rješenje je pošteno zato što virus napada svugdje jednako, u svim dijelovima EU. Pojedine države članice odlučile su odstupiti od prijedloga Komisije, dodavajući fleksibilnosti koja dozvoljava dogovaranje drugačije distribucije doza, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju i potrebe za cijepljenje svake zemlje ponaosob'', priopćili su iz Komisije.

Ako članica odlući da neće prihvatiti prijedlog Komisije i odbija sudjelovati u tom procesu proporcionalne razmjene, tada se doze preraspodjeljuju među ostalim zainteresiranim članicama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 24 mrtvih Širi se zaraza: Broj novooboljenih u Srbiji ne pada ispod 4000

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna prosvjeduju Petrinjci izašli na ulice nezadovoljni sporom obnovom: "Grad nisu zgrade nego ljudi"

''Države članice koristile su ovaj sustav za izmjenu proporcionalne podijele koju je predložila Europska komisija, prema svih šest Ugovora o kupoprodaji unaprijed. Svaka država članica za sebe mora pronaći sporazum ako se želi vratiti raspodijeli cjepiva na proporcionalnoj osnovi'', zaključili su.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene