Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PATROLA DNEVNIKA NOVE TV

Proveli smo dan s državnim inspektorima, njihov šef otkrio koliko su ugostitelja kaznili u posljednjih 48 sati i zbog čega: "Nama kazna nije prioritet..."

Konobar, ilustracija - 2
Konobar, ilustracija - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrija Mikulić Andrija Mikulić Foto: DNEVNIK.hr Konobar, ilustracija - 2 Konobar, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Inspektorica s ugostiteljem Inspektorica s ugostiteljem Foto: DNEVNIK.hr +0 Konobar, ilustracija - 1 Galerija 1/4 >>
Ekipa Dnevnika Nove TV provela je dan s inspektoricama Državnog inspektorata u kotrnoli ugostiteljskih objekata. O svemu smo pričali i s glavnim državnim inspektorom Andrijom Mikulićem.

Jaka kiša opustošila je terase zadarskih kafića. Goste potjerala u zatvoreno, a inspektorice na teren. "Dobar dan, sanitarna inspekcija Državnog inspektorata", govori inspektorica na ulazu u jedan objekt.

"Tu je, znači, dezinficijens, originalno pakiranje koje vi koristite, dobro. I koristite maske, znači, svi djelatnici", zadovoljna je.

"Po novim uputama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dezinfekcijsko sredstvo se mora osigurati u količini od 500 ml na najmanje 10 osoba ili mora biti postavljeno na svakom stolu", objašnjava pravila Iva Dunatov, pročelnica Državnog Inspektorata u Zadru.

A sve viđeno ulazi u zapisnik. "U ovom objektu se poštuju odluke Stožera Civilne zaštite, i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo", kaže Marijana Brajčić, sanitarna inspektorica.

Ovaj poslodavac je položio epidemiološki ispit, no teret odgovornosti na leđima je osoblja i gostiju."Opterećenje veliko, jako je nezgodno ljudima reći: 'nemaš masku, moraš je imati'. Morate biti policajci i sve ostalo", kaže konobar Ante Lerga.

I u drugom restoranu sve je po pravilima. A priča konobara ista kao u prethodnom objektu.

"Joj, ne možete ući bez maske, kad uđu, možete je za stolom skinuti, a za sve ostale radnje po objektu moraju je staviti", kaže Ivan Paleka.

Jer, za goste kazne nema, ali njihov neoprez plaćaju poslodavci. Ove inspektorice na terenu su svakodnevno. "Možemo reći da su te mjere, odnosno nedostaci koji su utvrđeni bili zanemarivi, možda samo u pet slučajeva su podneseni optužni prijedlozi, u području ugostiteljstva, odnosno prekoračenja radnog vremena", objašnjava inspektorica Dunatov.

Ugostiteljima, dodaju, često progledaju kroz prste ako je o sitnim prekršajima riječ. Poput onog da ulje i ocat ne smiju biti na stolu prije nego što gost sjedne. I dok inspekcija radi svoj posao, ugostitelji bi rado i izvan sezone zadržali svoj.

"Uf! Neki kažu da su već dobili otkaz, sad očekujemo od države da nam barem drži. Ja sam otac troje djece, žena je na porodiljnom, moramo preživjet zimu", kaže Agin Bregaj.

Niže temperature okidač su i za virus, a zarazu je bolje spriječiti nego liječiti.

Više od 440 nadzora u 24 sata

U posljednjih 48 sati ukupno je obavljeno gotovo 500 nadzora u ugostiteljskim objekatima i poslovnim prostorima. Što su njegovi inspektori utvrdili, rekao nam je glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

Konobar, ilustracija - 2 Andrija Mikulić Foto: DNEVNIK.hr

"U svega tri slučaja su zabilježene nepravilnosti. To je uglavnom nenošenje maski, nemanje sredstava za dezinficiranje i nepridržavanje propisanog radnog vremena. Od ta tri prekršaja, dva su odmah uklonjena, a jedan prekršaj je procesuiran novčanom kaznom s obzirom da se ponovio", rekao je Mikulić.

Kaže da je kazna iznosila 3500 kuna, ukupno za pravnu osobu i fizičku osobu odgovornu u pravnoj. Na pitanje susreću li se inspektori s neugodnostima na terenu, kaže - ne. 

"Nema posebnih neugodnosti. Inspektor vidi o čemu se radi. Kadgod imamo mogućnost idemo s upozorenjima. Kazna nama nije prioritet. Mi moramo svi zajedno raditi na podizanju razine svijesti zbog ozbiljnosti situacije i trenutka u kojem se nalazimo", kaže Mikulić.

U zadnjih šest mjeseci njegovi inspektori obavili su oko 9000 nadzora. Obavljali su ih turistički, sanitarni i inspektori na radu. Nadzirali su nose li se maske, imaju li svi dezinfekcijsko sredstvo, drži li se distanca. Nadziralo se i propisano radno vrijeme. 

"Hvala građanima"

Mikulić je rekao da im i građani prijavljuju nepravilnosti. 

"I tu bih im se htio zahvaliti. Tu se vidi da je razina svijesti naših građana visoka. I da su svjesni situacije u kojoj se nalazimo. Jer ako imate osobu koja ne štiti sama sebe, onda ne štiti ni druge. I naši građani nam tu daju veliku pomoć i podršku. U prijavama i u postupanjima", kaže Mikulić.  

Ugostitelji, nezadovljni najnovijim mjerama, pitaju se tko će odgovarati ako gost ne nosi masku kad ide do toaleta. 

"Temeljem odluka Nacionalnog stožera, poslodavac je odgovoran za onaj dio djelatnosti koje registrirao da obavlja u svom prostoru. Dakle, mi u tom slučaju možemo ići, tamo gdje možemo, s upozorenjima, prema našim konkretno ugostiteljima, odnosno pravnim osobama i obrtnicima, ne prema fizičkim osobama, što znači ne prema gostima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Isto za sve Načelnik županijskog stožera oštro o novim mjerama: "U javnom prijevozu ne postoji ta odredba o četiri kvadrata, zar ne?"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oglasila se na Twitteru Predsjednica Europske komisije usred summita otišla u samoizolaciju

Ali, s obzirom na ovaj broj nadzora, od njih 500-tinjak u tri su pronađene nepravilnosti, želim ovim putem reći da razumijem naše ugostitelje i da sam svjestan situacije. U zadnjih 10-ak dana u nekoliko navrata sam primio predstavnike ugostiteljskih udruga i cehova. Oni su apsolutno za dogovor i suradnju. Ovo je trenutak kad svi zajedno moramo poraditi na našoj svijesti da shvatimo ozbiljnost situacije i trenutka", rekao je i pozvao sve da budu odgovorni.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene