Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Snimka koja otkriva kako je atentator napao Fica: Otkriveno što je izgovorio prije nego što je zapucao

SLužbeno priopćenje

Može li se doktoru bez COVID potvrde? Pojavile se zbunjujuće informacije, zavrzlamu razriješio HZJZ

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na stranicama HZJZ-a osvanula je odluka o obaveznim COVID potvrdama u svim zdravstvenim ustanovama. I dok su neki novu odluku danas već provodili, iz HZJZ-a su poslijepodne objasnili da se ne mijenja ništa.

U utorak, 25. siječnja na snagu je stupila "Odluka o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti COVID-19 prilikom prijema pacijenata u prostorima zdravstvenih ustanova, trgovačkih društava koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatnih zdravstvenih djelatnika", koju je u ponedjeljak, 24. siječnja potpisao načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović.

"Zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatni zdravstveni radnici iz točke 1. ove Odluke nositelji su zdravstvene djelatnosti od interesa za Republiku Hrvatsku koja se obavlja kao javna služba te u smislu zakona koji uređuje zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti i ove Odluke smatraju javnopravnim  tijelima", stoji u Odluci.

Obveza se odnosi na "pacijente, osobe u pratnji pri porodu, roditelje/skrbnike koji borave u smještaju s djecom te osobe koje dolaze u pratnji pacijenata i u posjete hospitaliziranim pacijentima", a u Odluci se navodi kako su dužni ovlaštenoj osobi predočiti potvrdu. Odbiju li - neće im biti dopušten ulazak u zdravstvenu ustanovu

Odgovorne osobe dužne su pak osigurati provedbu posebne sigurnosne mjere predočenja EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti i podliježu prekršajnoj odgovornosti.

Onima koji nemaju potvrdu ili negativan test ne smije biti omogućen ulazak u zdravstvenu ustanovu. Ako se zdravstvena ustanova ne bude pridržavala ove odluke, ravnatelju prijeti kazna sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Što je s primarnom zaštitom?

Nejasnoće iz objavljene odluke, kao i odgovor na pitanje odnosi li se to i na pacijente primarne zdravstvene zaštite, pokušali smo doznati od glasnogovornice Ministarstva zdravstva. Ona nas je uputila na MUP, gdje su nam rekli - sve ostaje po starom. Kasnije je i ministar zdravstva Vili Beroš rekao da se za pacijente u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ništa ne mijenja.

Bergman: "U srijedu su COVID potvrde u domovima zdravlja kontrolirali voditelji ispostava"

No i na terenu je bilo je zabuna. Ravnatelj Doma Zdravlja Zagrebačke županije i bivši ravnatelj HZZO-a Većeslav Bergman u srijedu nam je potvrdio kako su voditelji ispostava u domovima zdravlja danas bili zaduženi za kontrolu COVID potvrda kod pacijenata.

"S obzirom na to da je Odluka nejasna, kao i na činjenicu da je u zadnje vrijeme pojačana nervoza kod ljudi koji dolaze u domove zdravlja, a imajući na umu postrožene mjere, odnosno obavezu kontrole COVID potvrda, obratio sam se i Gradu Zagrebu s molbom da se u asistenciju uključe i komunalni redari. Nasreću, to nije bilo potrebno, sve se odvijalo u redu", kazao nam je Bergman.

Oglasio se HZJZ

Kasno poslijepodne, i službeno se oglasio HZJZ, priopćenjem u kojem su ovaj put preciznije objasnili na koga se odredba odnosi.   

''Ovom izmjenom i dopunom Odluke, koja je stupila na snagu jučer, 25. siječnja, izvršeno je samo formalno-pravo usklađenje sa Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji je na snazi od 25. prosinca lanjske godine. Krug obveznika na koje se primjenjuje predočenje COVID potvrde ostaje isti kao i do sada'', kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Dodao je da se predočenje EU digitalnih COVID potvrda kojim se dokazuje status cijepljenosti, preboljenja, odnosno posjedovanja PCR-a ili brzog antigenskog testa, ne odnosi na pacijente u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i hitnoj medicinskoj pomoći kao i do sada.

''Možda su neki medijski napisi danas mogli unijeti zabunu među hrvatske građane i pacijente, ali je važno istaknuti da se objavljenom odlukom ne uvode nikakve promjene za pacijente u odnosu na dosadašnji režim ulaska i prijema za medicinske zahvate u bolnicama i zdravstvenim ustanovama'', zaključio je Capak u priopćenju. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković "ZVONKO IMA NA TO PRAVO" Plenkovića iznervirala pitanja o predstojniku Ureda. Govorio i o ukidanju COVID potvrda i Milanoviću: "Dobit će ugovore o kupnji borbenih aviona"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna dijagnostika brzim testovima Za COVID potvrdu dovoljan i brzi antigenski test, Capak objavio detalje: ''Vrijedit će samo u Hrvatskoj, zato smo uložili prigovor''

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene