Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pripreme za jesen

Beroš okupio Krizni stožer, otkrio kako namjeravaju zaustaviti širenje epidemije: Poznato i hoće li se vratiti covid potvrde

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u četvrtak da stručnjaci iz Kriznog stožera čine sve predradnje kako bi Hrvatska spremno dočekala epidemiološke izazove najesen, što uključuje i planiranje i provedbu dodatnog cijepljenja protiv koronavirusa.

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je kako stručnjaci Kriznog stožera čine sve kako bi Hrvatska spremno dočekala epidemiološke izazove najesen.

"Ekspertna skupina Kriznog stožera sagledava postojeće stanje i moguće scenarije u Hrvatskoj i Europskoj uniji te planira daljnje korake u pripremi zdravstvenog sustava i provedbi dodatnog cijepljenja protiv Covida-19", objavio je Beroš na Twitteru.

 

 

Prema podacima HZJZ-, Hrvatsku je u lipnju zahvatio novi val zaraze koronavirusom pa je udio pozitivnih među testiranima narastao na 30 posto a broj novih slučajeva zaraze na dnevnoj bazi prešao je tisuću. Najviše novozaraženih imaju Grad Zagreb, Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija, dok je najpovoljnija situacija u Virovitičko-podravskoj županiji.

Na našim prostorima sada cirkuliraju podvarijante omikrona BA.2 i BA.4 i BA.5, najviše su izloženi građani srednje dobi, od 30 do 69 godina, dok je među djecom manje zaraženih jer nema nastave, rekli su Hini u HZJZ-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Cirkuliraju podvarijante Hrvatska na udaru novog vala koronavirusa: Gdje je najviše zaraženih, kad će vrhunac i hoće li se vraćati COVID potvrde?

Pročitajte i ovo Ilustracija Koronavirus u Hrvatskoj Blagi skok zaraženih: Preminulo 12 osoba, provjerite stanje po županijama

Na pitanje o mogućnosti ponovnog uvođenja covid potvrda na jesen, u HZJZ-u su odgovorili da se, prema njihovu saznanju, u ovom trenutku ne razmišlja o ponovnom uvođenju covid potvrda na jesen ili zimu.

Osvrnuli su se i na smanjen interes građana za cijepljenje te istaknuli kako građani možda čekaju novo bivarijantno cjepivo koje će sadržavati i Wuhan i omikron komponentu virusa, kojega bi europska regulatorna agencija EMA mogla odobriti najranije krajem kolovoza ili početkom rujna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene