Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tehnologija pomaže

Zvučni vodič pomaže slijepima u snalaženju po gradu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je gotovo 6 tisuća slijepih osoba. U obavljanju svakodnevnih, nama rutinskih zadataka, snalaze se na razne račine. U tome pomaže i tehnologija. Nekoliko slijepih osoba služi se zvučnim vodičem, uređajem koji sigurno vodi osobu od tramvajskih stanica do trgovina ili znamenitosti.

Uz glas s mobitela, Hrvoje korača puno sigurnije. Ali i slobodnije. Zvučni vodič slijepima je karta kroz Zagreb. 'Kad se negdje krećemo ili smo u tramvaju, dobijemo najavu da se približavamo nekoj ruti, koliko smo daleko od nje, gdje smo mi u odnosu na nju', kaže Hrvoje Katić.

Pročitajte i ovo Vodič za suzbijanje tužbi u medijskim sporovima kako se zaštititi Objavljen Vodič za suzbijanje tužbi u medijskim sporovima Kad razonoda postane opasnost - 3 Riskiranje na moru Što kada zabava postane opasna po život? "Idu na vlastitu odgovornost..."

Vodič objašnjava u smjeru kazaljke na satu, tako da bi 9 bilo lijevo. Sadrži različite rute Zagreba, od tramvajskih stanica, kolodvora do znamenitosti. Slijepima jednostavno otkriva grad. 'Iz nekog smjera iz kojeg, recimo, nikad nisu išli kući, sada mogu otići kući bez razmišljanja', kaže Hrvoje.

>> VIDEO Slijepi mladići igraju nogomet!

Vodič funkcionira tako da se u GPS program mobitela snimi zvučni vodič, koji je bluetoothom povezan s GPS-om. Zahvaljujući glasu s mobitela Hrvoje više ne mora brojati tramvajske stanice.

Uvijek je uz njega. Daje osjećaj sigurnosti. No, koristi ga u dva slučaja. 'Kad se izgubim ili sam u tramvaju ili autobusu, a nije uključena najava, jer da idem brojati stanice, izgubim se i ne znam gdje sam', kaže.

Hrvoje je jedan od šestero slijepih koji koriste zvučne pomoćnike, koji i nisu jeftini. Uz donacije i sponzore, nadaju se u Udruzi slijepih, vodič će olakšati život za svaku od 5.800 osoba s ovim invaliditetom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene