Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zvonko Milas za Dnevnik Nove TV

'Prosvjed branitelja najviše je štetio samim braniteljima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razgovori branitelja i Vlade se nastavljaju, a šator i prosvjednici ostaju u Savskoj.

Sa Zvonkom Milasom, članom odbora za ratne veterane, članom HDZ-a i vukovarskim braniteljem, za Dnevnik Nove TV razgovarala je Tatjana Krajač.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu" Ivica i Marijana Puljak "Ili Puljak ili Split" HDZ odgovorio na objavu Marijane Puljak: "Još se time hvale"

Nakon sedam i pol mjeseci konačno su krenuli razgovori branitelja prosvjednika s Vladom. Je li to dobar početak?

Početak je dobar, u kakvom će se smjeru nastaviti, to ćemo vidjeti. Najbitnije je da se počelo razgovarati. Nakon više od tri godine šutnje, nakon sedam i pol intenzivnih mjeseci, pozivanja na dijalog, drago mi je da je pod pritiskom javnosti dijalog započeo. Sada je na njima da se kroz razgovor pronađe rješenje.

Branitelji izlaze s novim zahtjevima - da se objavi registar agresora, da se uskrate prava iz proračuna aboliranim osobama. Kako bi HDZ reagirao na takve zahtjeve?

Kada se objavi registar branitelja, usprkos svim zakonima, usprkos kršenju svih mogućih ljudskih prava, onda je jedina legitimna reakcija na to da se traži registar i onih koji su napali Hrvatsku. Ako se i dogodi, mora biti samo na dobrobit i pomoć hrvatskim institucijama - primjerice kada je riječ o žrtvama seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, da se pronađu oni koji su odgovorni za kojekakve zločine. Oni svi koji se nisu ogriješili o zakon i državu hrvatsku, onaj čiji je stric sudjelovao u nekom ratnom dijelu, da bi imao problema, dakle, ne za plotove ne za portale nego za institucije.

Jesu li ovo realni zahtjevi branitelja?

Braniteljski zahtjev bio je prije svega dijalog, a kroz razgovor se dođe do svega. Format ovakvog sastanka kakav je danas nije dobar, i koliko znam formira će se radne skupine koje će ići po područjima gdje će se lakše detektirati problemi i naći rješenja.
HDZ kada sutra dođe na vlast imat će drugačiji pristup braniteljima. Tretirat će ih kao partnere. Jednom godišnje organizirat ćemo konvenciju, kao što radi Norveška, na kojem će biti Vlada i branitelji i na kojem će se vidjeti što je dobro što je loše.

Milanović: Ultimatumi ne vode nikamo, bit ću strpljiv i uporan

Ima li šator u savskoj smisla? Trebaju li se branitelji razići?

Imat će smisla onoliko koliko će oni koji danas prosvjeduju, pardon razgovaraju, misle da trebaju biti tamo. Prepustimo to njima.

Biste li ih Vi pozvali, možda radi zdravlja, da odu kućama?


Ja bi svakoga kome je zdravlje ugroženo pozvao da ode kući, a svima koji žele tamo biti preporučio bih da rade kako misle da je najbolje.

U ožujku nam je rečeno kako stranka radi na zakonu o braniteljima. U kojoj je on fazi?

HDZ će donijeti zakonsku regulativu koja će biti na dobrobit branitelja, ali će uzeti u obzir i sve specifičnosti RH, dakle, trenutak u kojem živimo i sigurno ćemo se potruditi da taj zakon bude objedinjen u smislu svih onih vrijednosti koje su proizišle iz Domovinskog rata i na kojima je stvorena RH.

Kada?

Kada dođe vrijeme. Možda to vrijeme neće ni doći. Ne u smislu da HDZ neće pobijediti na izborima nego zato što su razgovori u tijeku i tko zna što će se dogoditi.

Koliko su ovi prosvjedi i ovakav rasplet situacije štetili HDZ-u?

Možemo hipotetički razgovarati je li štetio ili nije. Činjenica je da je HDZ stalno prozivan. U zadnjih deset dana nije prozvan niti jednom, i to je dobro, treba maknuti politiku od branitelja. Da se politika makne iz te priče i da narod na kraju pokaže je li mu dosta ove vlasti, želi li neku drugu ili treću vlast.

Dakle, je li HDZ-u sve ovo štetilo ili koristilo?

Mislim da nije štetilo niti koristilo HDZ-u, ali je štetilo RH i narodu. Najviše je štetilo samim braniteljima najviše. Jer, biti sedam mjeseci u ovakvim uvjetima, cijelu zimu, bez empatije pustiti ih da tamo budu, ne pokazati nimalo želje za razgovorom... Mislim da će se sve to odraziti na njihovo zdravlje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene