Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči sjednice Vijeća

Zvonko Kusić: "Razmotrit ćemo zabranu fašističkih simbola"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima sastalo se u Banskim dvorima, a sjednici nazoči i premijer Andrej Plenković.

Predsjednik Vijeća, akademik Zvonko Kusić je pri dolasku u zgradu Vlade novinarima kratko ponovio kako je moguće da će sastanke održavati češće tako da smjernice za zakonsko rješnje upotrebe simbola totalitarnih režima budu gotove i prije ožujka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Završio sastanak Kusić: Vijeće za suočavanje s prošlošću radi na dva teksta, a prijedlog IDS-a ne utječe na naš rad Slika nije dostupna Uputili u saborsku proceduru IDS traži dopune KZ-a sa zatvorskim kaznama za fašističke simbole

Kazao je i kako će Vijeće razmotriti  zabranu fašističkih simbola kao što je to učinila Italija.

Akademik Kusić prošli je tjedan, najavljujući sjednicu Vijeća za ovaj tjedan, istaknuo da će se Vijeće nakon toga sastajati i češće nego jednom mjesečno kako je predviđeno kako bi ubrzalo rad te donijelo sveobuhvatne preporuke Vladi usmjerene na suočavanje sa prošlosti, kao i preporuke pravnog reguliranja uporabe i isticanja obilježja, znamenja i simbola nedemokratskih režima. To uključuje i preporuke za politiku imenovanja ulica i trgova, te način obrazovanja djece i mladih, rekao je Kusić. Prijedlozi Vijeća bit će utemeljeni na znanstveno valoriziranim povijesnim činjenicama, poručio je akademik.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene