Obavijesti Video Pretražite Navigacija

VIDEO: Bušić stigao, dočekali ga Thompson, Budiša...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski emigrant Zvonko Bušić koji je početkom srpnja pomilovan nakon 32 godine provedene u američkim zatvorima, stigao je u četvrtak navečer u Hrvatsku.

U zračnoj luci Zagreb dočekala ga je supruga Julienne i još 500-tinjak osoba, među kojima i neke dobro poznate javne osobe, poput Marka Perkovića Thompsona, bivšeg predsjednika HSLS-a Dražena Budiše, bio je tu i Anto Kovačević...

Pročitajte i ovo Stjepan Adanić i Vladislav Veselica NIJE KOMENTIRAO REZULTATE NADZORA Član Uprave JANAF-a: ''Poštujem instituciju predsjednika Republike i postoji određena povijest između naših obitelji, koja traje 70 godina'' Slika nije dostupna OMAŠKA U GOVORU Nezgodni lapsus: Milanović govorio o odluci Ustavnog suda pa mu se omaklo - izvanredno "s*anje"

>> NYT: Oslobađanje Bušića izazvalo ushit i zgražanje

Bušić je od dolaska umirivao okupljenu masu, stalno ponavljavši da galama nije dobra. Tražio je od okupljenih da šute ukoliko žele da on nešto kaže.

Kada su ga poslušali, okupljenima se zahvalio na dočeku i rekao kako mu je ovo najsretniji dan u životu.

On je u nedjelju prebačen pod nadležnost Imigracijske i carinske službe (ICE) radi deportacije u Hrvatsku iz federalnog zatvora Terre Haute u Indiani gdje je služio kaznu doživotnog zatvora jer je sa skupinom hrvatskih političkih aktivista 10. rujna 1976. oteo putnički zrakoplov Boeing 727 TWA 355 na letu od New Yorka do Chicaga.

Namjera mu je bila da iz aviona u kojem je bilo 76 putnika izbaci nad Londonom i Parizom letke u kojima objašnjava hrvatski slučaj u tadašnjoj Jugoslaviji i poziva na neovisnost Hrvatske.

Prije otmice u jednome pretincu njujorške podzemne željeznice otmičari su ostavili bombu, a preko pilota proslijedili informacije o njoj. Prilikom deaktiviranja bombe poginuo je američki policajac Brian J. Murray i Zvonko Bušić osuđen je 1977. na doživotni zatvor.

Ove ga je godine četveročlana komisija jednoglasno odlučila pomilovati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene