Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zvonka Bušića u nedjelju preuzima američka imigracijska služba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski emigrant Zvonko Bušić, koji je početkom srpnja pomilovan nakon 32 godine provedene u američkim zatvorima, bit će u nedjelju prebačen pod nadležnost Imigracijske i carinske službe (ICE) radi deportacije u Hrvatsku, potvrdila je u subotu glasnogovornioca ICE-a u Chicagu.

"ICE se priprema preuzeti gospodina Bušića pod svoj nadzor kao što je predviđeno", potvrdila je glasnogovornica područnog ureda ICE-a u Chicagu, Gail Montenegro. Zvonko Bušić (62), koji se nalazi u federalnom zatvoru Terre Haute u Indiani, u nedjelju 20. srpnja treba biti prebačen pod nadležnost ICE-a, na temelju odluke savezne Komisije za pomilovanja o njegovu puštanju na uvjetnu slobodu, koja je donesena početkom srpnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne propustite vikend spektakl uz Zvonka Bogdana u Osijeku! Slika nije dostupna SAD: Pomilovan Zvonko Bušić

ICE je ovlašten donijeti nalog o Bušićevoj deportaciji u Hrvatsku, bez prava na povratak u Sjedinjene Države, najavio je ranije glasnogovornik Komisije za pomilovanja, Thomas Hutchinson.

Osim potvrde da će imigracijska služba, koja je dio Ministarstva domovinske sigurnosti, preuzeti nadzor nad Bušićem, glasnogovornica te službe Gail Montenegro odbila je iznositi pojedinosti o proceduri koja slijedi do njegova povratka u Hrvatsku.

"ICE ne otkriva pojedinosti o bilo kojem slučaju deportacije koji je u tijeku", rekla je glasnogovornica.

Za deportacije osoba koje nisu državljani SAD-a, unutar ICE-a je nadležan Ured za pritvor i deportacije (DRO), koji prema svom pravilniku o radu "koristi svoja sredstva i stručnost za prebacivanje stranaca, vodi brigu o njima dok su u pritvoru i čekaju da se njihov slučaj procesuira...te deportira strance iz SAD-a kada se tako naredi".

Isto se odnosi na strane državljane koji su u SAD-u osuđeni za kaznena djela i izdržali su kaznu, navodi se u pravilniku DRO-a. Nadležno tijelo ICE-a donosi odluku o deportaciji na temelju sve prateće dokumentacije slučaja, uključujući pravosudni i zatvorski dosje, medicinske podatke o zatvoreniku, odluku komisije za pomilovanja, njegove putne dokumente i druge materijale.

Na pitanje o predviđenom trajanju te procedure za Bušića, glasnogovornica središnjeg ureda ICE-a u Washingtonu Ernestine Fobbs kazala je za Hinu kako je to različito "od slučaja do slučaja" te je zato teško predvidjeti.

"Postoji niz načina se osoba deportira iz SAD-a. Moguće je i da se deportira izravno iz zatvora, tako da fizički ni ne dođe pod naš nadzor", rekla je Fobbs.

Uobičajeno je, međutim, da se osoba preuzme i drži u pritvoru do odluke o deportaciji, kazala je.

"Kada osoba izdrži kaznu, bez obzira je li to dva dana, dva tjedna ili 22 godine, tada ta osoba dolazi pod nadzor ICE-a radi razmatranja slučaja i moguće trenutačne deportacije", dodala je glasnogovornica.

Na upit je li realno očekivati da se procedura za Bušića dovrši do kraja srpnja, Fobbs je kazala kako "postoji mogućnost, ali se to rješava od slučaja do slučaja", i obzirom da nema sve informacije "ne može reći hoće li on odmah biti deportiran ili neće".

U odvjetničkom uredu Ransom & Blackman, iz Portlanda, Oregon, koji je zastupao Bušića u podnošenju žalbe za pomilovanje, odbili su komentirati slučaj dok se cijela procedura ne dovrši.

Skupina hrvatskih političkih aktivista predvođenih Zvonkom Bušićem, Imoćaninom poznatom po nadimku Taik, 10. rujna 1976. otela je putnički zrakoplov Boeing 727 TWA 355 na letu od New Yorka do Chicaga, sa 76 putnika, s namjerom da iz njega izbace letke nad Londonom i Parizom, u kojima se objašnjava hrvatski slučaj u tadašnjoj Jugoslaviji i poziva na neovisnost Hrvatske.

Zrakoplov je sletio u Pariz gdje su se otmičari predali nakon što su na njihov zahtjev ti proglasi objavljeni u američkom tisku. Otmičari su prije otmice u jednom pretincu njujorške podzemne željeznice ostavili bombu, a preko pilota su proslijedili informacije o njoj. Ipak, prilikom deaktiviranja te bombe poginuo je američki policajac Brian J. Murray.

Godine 1977. Zvonko Bušić osuđen je na doživotni zatvor s pravom na traženje pomilovanja nakon 30 godina. Godine 2006., nakon isteka 30 godina, komisija je za pomilovanja odbila je njegov zahtjev i vraćen je u zatvor. Ove ga je godine četveročlana komisija jednoglasno odlučila pomilovati.

Od kraja 2006. godine, Bušić se nalazio u novoj zatvorskoj jedinici namijenjenoj osuđenicima za terorizam, u zatvoru Terre Haute u Indiani, gdje su telefonski pozivi i pošta ograničeni i nadzirani, posjeti svedeni na četiri sata mjesečno, a međusobna komunikacija zatvorenika mora se odvijati na engleskom jeziku.

Bušić je u toj jedinici bio jedini nemuslimanski zatvorenik uz jednog kolumbijskog militanta. U Terre Haute je premješten iz federalnog zatvora Allenwood u Pennsylvaniji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene