Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mladi odlaze jer posla nema

Svaki šesti stanovnik Zvonimirovog grada prima socijalnu pomoć: "Ovdje se ništa ne događa"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezaposlenost, iseljavanje i beznađe problemi su koji godinama brinu stanovnike Knina. Dok se nestrpljivo očekuju prvi potezi nove vlasti, grad koji vapi za boljim životom i optimizmom, nakratko su oživjeli "Zvonimirovi dani".

Zvuci povijesti ondje gdje je stolovao kralj Zvonimir - vraćanje u srednji vijek, oživljavanje stare hrvatske kulture.

Pročitajte i ovo Danko Bevanda, pripadnik 2. gardijske brigade Gromovi Obilježavanje oluje Dio branitelja na kraju rata jedva izvukao živu glavu, no ne žale ni za čim: "Ranjen sam u glavu i taj geler je i dan danas u glavi" Policija pred Kninom zaustavila pripadnike HOS-a - 2 Incident zbog Oluje VIDEO Policija zaustavila pripadnike HOS-a, stigle reakcije: "Ovo je cijena hrvatsko-srpske trgovačke koalicije"

"Nama je ovo ljubav, znoj i krv. Nije lako biti u ovim odorama, to su sve originalni materijali", kazao je jedan od sudionika.

"Zvonimirovi dani" kraljevski su Knin trgnuli iz sna i pokazali njegovo ljepše lice. Ali da, isti je ovo grad koji je već godinama u depresiji zbog manjka radnih mjesta, iseljavanja mladih i niskog standarda.

Gospođa Snježana Miljević Degenik živi od rada na tržnici i posljednjih 5 godina u Kninu primijećuje drastične promjene.

"Prema nekim informacijama odselilo se oko 5 tisuća ljudi. Dosta je pao posao. Nije to više kao nekad što je bilo".

Novoizabranog gradonačelnika Marka Jelića čeka jako puno posla. Svaki šesti stanovnik kninskog područja živi od socijalne pomoći. Ovog proljeća, uoči početka sezonskih poslova, 2000 ljudi bilo je nezaposleno.

"Moja djeca su otišla u Zadar, nemaju ovdje posla".

"Fali proizvodnja, nešto gdje bi se moglo raditi".

"Ništa se ne događa u Kninu. Radnih mjesta nema, plaće su malo lošije".

U kninskoj Pučkoj kuhinji potrebe rastu, a donacije se smanjuju. U sklopu Caritasa, dijele se i paketi.

"Prošli mjesec smo podijelili negdje za 1600 osoba, to je negdje oko 600 obitelji. To su ovi što nisu na pučkoj kuhinji, socijalnu pomoć primaju, male mirovine, male plaće", kazao je Miroslav Petričević iz Caritasa

Posve suprotna slika od potencijala kojeg je Knin imao i ima ga još uvijek. I za poduzetništvo i proizvodnju. Tu je i perspektiva za povećanje broja posjetitelja.

"Gradit ćemo je na aktivnom i kulturnom turizmu, dakle, imamo sve ljepote i predispozicije za razvoj", ističe direktorica Turističke zajednice Matea Lozančić.

Pa se optimizam, za kojim Knin vapi, možda i probudi. Jer, ovakvo ozračje u svom gradu Kninjani žele vidjeti češće. Žele živjeti punim plućima. A ne da ih se svi sjete samo 5. kolovoza - jednog jedinog dana u godini.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene