Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BiH prijedlozi

Zvizdić predlaže da pitanje Pelješkog mosta riješe stručni timovi dviju zemalja uz pomoć EK-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić rekao je u ponedjeljak u Bruxellesu da predlaže Hrvatskoj i BiH formiranje stručnih timova koji bi uz pomoć Europske komisije rješavali pitanje Pelješkog mosta.

"Predložio sam da formiramo stručne timove koji će uz pomoć Europske komisije pomoći da ovo pitanje riješimo na obostrano zadovoljstvo", izjavio je Zvizdić.

Pročitajte i ovo Kontrasmjer na Pelješkom mostu nakon teksta DNEVNIK.hr-a VIDEO Objavljeno tko je vozio Pelješkim mostom u zabranjenom smjeru: Još se i polukružno okrenuo nasred ceste Slika nije dostupna Zvizdić: S Plenkovićem stalna komunikacija, izjave Predsjednice "politički irelevantne"

Zajedno s povjerenicom Komisije za promet Violetom Bulc u ponedjeljak je Zvizdić potpisao pristupanje BiH Prometnoj zajednici zemalja jugoistočne Europe. Na upit je li o Pelješkom mostu razgovarao s povjerenicom Bulc, Zvizdić je odgovorio niječno, kazavši da to nije bila tema.

Nakon što je Europska komisija odobrila financiranje Pelješkog mosta iz europskih fondova, bošnjački dužnosnici ističu da se most ne može graditi, a da se prethodno ne ispune određeni uvjeti, među njima pitanje granica i pristup BiH otvorenom moru. S druge strane, hrvatski dužnosnici ističu da to nije stajalište BiH, nego samo jedne strane u toj zemlji.

Zamoljen za komentar najave Hrvatske da projekt Pelješkog mosta ide dalje, Zvizdić je rekao da ne želi ulaziti u unutarnja pitanja Hrvatske.

"Ja ne ulazim u unutarnja pitanja Hrvatske, a očekujem da bilo koja država ne ulazi u unutarnja pitanja BiH. Očekujem da će se sva pitanja riješiti na osnovi argumenata i standarda međunarodnog prava. Ovdje je stvar vrlo jednostavna, Hrvatska traži svoje pravo, a to je povezivanje svoga teritorija, a BiH svoje, što znači povezivanje naših voda, našeg mora s otvorenim morem i jasno definiranja koridora za plovila, za sve prelete i polaganje infrastrukture bez bilo kakvih ograničenja u skladu s međunarodnim standardima i Konvencijom UN-a o pravu mora", rekao je Zvizdić.

O Pelješkom mostu izjasnili su se "svi relevantni dužnosnici i institucije BiH", rekao je Zvizdić koji očekuje da se s "uvaženim premijerom i dragim prijateljem Andrejem Plenkovićem", a na temelju međusobno razumijevanja i dobrosusjedske suradnje, riješe pitanje Pelješkog mosta.

Zvizdić očekuje da se riješe i "sva druga otvorena pitanja između BiH i Hrvatske, kao što je pitanje imovine, luke Ploče, graničnih prijelaza, Jadransko-jonske auto-ceste, odlagališta nuklearnog otpada" i slična pitanja". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene