Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Most razljutio partnere

'ZVECKANJE IZBORIMA' Kome bi išli na štetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi izbori, na koje su u četvrtak pozvali pojedini koalicijski partneri, ne bi išli na ruku ni HDZ-u ni Mostu, smatra politički analitičar Žarko Puhovski.

Da baš sve ne funkcionira najbolje između partnera na vlasti Domoljubnom koalicijom i Mostom već je duže vrijeme jasno, a sada su pojedini koalicijski partneri to i javno objavili, čak spominjući i nove izbore.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin Rijeke pravde slavile u dvije HDZ nije pobijedio u samo dvije izborne jedinice, pogledajte u kojima je izgubio Andrej Plenković dijeli se šakom i kapom Plenković komentirao veliko okupljanje ljevice, najavio i novi paket potpore umirovljenicima

Nakon što je u četvrtak ujutro nenadano odgođena sjednica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije na kojoj je trebao biti razriješen najmoćniji čovjek javne televizije Goran Radman, Darinko Kosor iz HSLS-a, koalicijskog partnera Domoljubne koalicije, kazao je kako nije zadovoljan načinom rada saborskih odbora te funkcioniranjem Vlade.

Predsjednik HSLS-a tvrdi da je u vladajućoj koaliciji puno problema te da bi 'mogao dva dana pričati' o njima. 'Ili će se svi resetirati, ili idemo na nove izbore', bio je oštar Kosor.

Jednaka oštrina retorike osjetila se i nekoliko sati kasnije kod Pere Ćorića iz HSP AS-a, također koalicijskog partnera u Domovinskoj koaliciji predvođenoj HDZ-om. 'Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je vođa i mora udariti šakom o stol i reći: Ovoga je dosta!', rekao je Ćorić.

'Ja sam član Vijeća za suradnju. To je tijelo koje mora postojati kako bi postojala koordinacija između Domovinske koalicije i Mosta. Teško mi se sjetiti kad smo se sastali, još teže odluke koje smo donijeli, a pogotovo se ne mogu sjetiti što je od toga provedeno', ljut je bio Ćorić.

'Ne budemo li danas ili sutra razriješili dužnosti ravnatelja javne televizije, ne bude li premijer razriješio Lozančića, mislim da nas treba sve smijeniti', smatra on te dodaje da je njegova stranka spremna za svaku varijantu, pa i za izbore.

Šuker: Moramo biti operabilniji

'Stanje je takvo da se ništa ne događa da se nitko s nikim ne može dogovoriti vrijeme je da se počnemo dogovarati ili da kažemo da se ne možemo dogovoriti', rekao je Branko Hrg, predsjednik HSS-a.

'Ja to gledam više nesnalaženjem i porodiljnim mukama, ali iskreno govoreći situacija u Hrvatskoj nam ne dozvoljava te porodiljne muke i trebamo biti operabilniji', kaže Ivan Šuker iz HDZ-a.

Puhovski: Još nemamo funkcionalnu Vladu

'Gospodin Kosor je u pravu no njega nitko neće pitati o novim izborima, koji su mogući samo ako se ne skupi većina za budžet, to je ono na čemu sve počiva i od čega sve proizlazi, pa tako i pada', kazao je politički analitičar Žarko Puhovski.

Napominje kako je sve na MOST-u i HDZ-u, odnosno Domoljubnoj koaliciji koji su, kako kaže Puhovski, najveći igrači u ovoj političkoj igri. Kaže kako je važno istaknuti činjenicu da iako imamo imenovane ljude na čelnim mjestima Vlade, mi zapravo još uvijek nemamo funkcionalnu Vladu.

'Već mjesec i pol dana traje razdoblje nesposobne Vlade, Vlade koja zapravo nije niti u stanju postati nesposobna jer još nisu ni počeli funkcionirati, niti ekipirati svoj tim. Imamo Vladu koja je rastrgana kako različiti svjetonazorskim i političkim pitanjima od državnih do onih personalnih, a s druge strane u Vladi postoji velika želja da se ostane na vlasti koju ne treba podcjenjivati', kaže Puhovski.

Politički analitičar dodaje i da najveći problem za Domoljubnu koaliciju predstavlja MOST, koji, kako kaže Puhovski, za nas građane čini dobro tome što sprječava HDZ pri donošenju loših odluka.

'Takvi bi se zategnuti odnosi mogli nastaviti i dalje, no novi izbori išli bi na štetu i HDZ-u ali i MOST-u koji bi, prema posljednjim pokazateljima i anketama, mogao jako loše proći na izborima', kaže Puhovski te dodaje kako je alternativna varijanta ona u kojoj može doći do daljnjeg raspada MOST-a, što će se vidjeti za tjedan dana, kod odlučivanja o budžetu.

Što kažu u Mostu?

Ivan Kovačić iz Mosta nije želio spominjati izbore, ali osvrnuo se na optužbe Ćorića. 'Naravno da je Most kriv za sve kad se nije uspjelo podijeliti puno fotelja. Most nije za nagle čistke i dijeljenje fotelja', kazao je.

Smatra kako sitne stranke iz Domovinske koalicije nisu profitirale kao što su htjele te da stoga zazivaju nove izbore i sve svaljuju na Most. 'Vijeće za suradnju funkcionira i dalje ćemo razgovarati. Nema sukoba između HDZ-a i Mosta', rekao je.

Odbor za medije tijekom dana ipak se sastao oko 11 sati, ali dok traje situacija u kojoj se Domoljubna koalicija i Most ne mogu dogovoriti, Sabor raspravlja o starim izvješćima – iz 2014. Iako je Sabor konstituiran još 28. prosinca prošle godine, a Vladi izglasao povjerenje prije gotovo dva mjeseca – 13. siječnja, iz Vlade u Sabor nije upućen još ni jedan prijedlog zakona, a sve se to pripisuje lošim odnosima između Mosta i Domoljubne koalicije.

Na parlamentarnim izborima održanim 8. studenog Domoljubna koalicija dobila je 59 mandata, koalicija predvođena SDP-om Hrvatska raste 56 mandata, a MOST 19. Prema ovakvom omjeru snaga, suradnja velikih koalicija s Mostom bila je neminovna, a Most se nakon dužih pregovora s obje strane priklonio Domoljubnoj koaliciji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene