Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Oni u susretima i molitvi tješe mene'

Župnik u haškom pritvoru: Čvrsti su i duhovno i fizički

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvadesetak kilometara od Haga živi župnik fra Ivica. Posljednji je put vidio hrvatske generale u petak. Spremni su, kaže, za presudu, iako su ovo za njih vrlo stresni trenuci.

'Zadivljen sam njihovom hrabrošću. Nisam na njima ništa primijetio, samo razdraganost, veselje i optimizam, pa sam ponosan da su čvrsti duhovno i fizički', kazao je fra Ivica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Drakonske kazne nisu iznenadile nikoga Slovenski tisak: Haag je sasvim jasno osudio Franju Tuđmana Slika nije dostupna VIDEO: 10 tisuća ljudi uzvikivalo 'izdaja, izdaja' Zagreb: Prosvjednici potrgali zastavu EU, privedene tri osobe

Dva puta mjesečno fra Ivica drži mise u haškom pritvoru. Generalima koji su već godinama daleko od svojih obitelji vjera je, kaže, ono što ih drži. 'Ja znam više puta reći da oni u susretima i molitvi tješe mene. Molitva je ta koja im daje nadu i drži ih', kazao je gra Ivica koji očekuje da će generali ubrzo na slobodu. I sutra bi trebao biti uz njih. Nada se da će moći ući na galeriju sudnice.

>> Braća Kupreškić: 'Čekanje presude nam je bio najteži trenutak'

>> 'Hvala Bogu da je poslao Gotovinu da mi bude prijatelj'

>> 'General Gotovina je smiren i cool, čudi se pesimizmu u Hrvatskoj'

A na samom sudu sve je spremno. Galerija sudnice broj jedan, inače najveće, premalena je za sve koji žele iz blizine promatrati presudu. 'Presuda je u sudnici broj jedan koja je što se tiče mjesta za javnost najveća, pa imamo 99 sjedala za gledatelje', kazala je Nerma Jelačić, glasnogovornica haškog suda.

Obrana hrvatskih generala dobila je svega 18 mjesta koja su se morala podijeliti među mnogima koji sutra žele biti uz generale. 'Sigurnosne mjere su tu, ali se ne pojačavaju. Akreditacije su dobro organizirane, a mjere sigurnosti su uvijek jake', kazala je Jelačić.

Na galeriji će biti i Pero Kovačević, bivši saborski zastupnik. 'Bio sam svjedok ekspert pa me obrana zvala. Sudsko vijeće je tražilo popis od obrane. Prvo oni imaju pravo, pa
novinari. Ja sam u avionu vidio još neke ljude, ali teško da će ući', kazao je Kovačević koji će u sudnici sjediti kao pravni ekspert za zakonodavstvo u obrani generla Čermaka.

Generali koje sutra očekuje presuda i danas se nalaze u pritvoru. General Gotovina došao je 2005., a Čermak i Markač došli su godinu ranije. Generali Čermak i Markač čekali su suđenje na slobodi i koristili slobodne vikende, a general Gotovina iz pritvora nije izašao od prosinca 2005. godine. Za sutrašnje izricanje presude akreditirano je više od 40 novinarskih ekipa, a dolazak su najavili i diplomatski predstavnici, udruge, prijatelji i suborci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene