Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svađa u Kastavu

Župnik okrenuo golišave slike: 'To je osramoćenje ženskog tijela!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Kastavsko kulturno leto' protječe u znaku sukoba između lokalnog župnika i autorica izložbe slika.

Župniku Franji Jurčeviću zasmetale su slike koje prikazuju gola tijela autorica, a koja je postavljena u bivšoj kapelici, danas galeriji svete Trojice. Svećenik je slike skinuo i okrenuo ih prema zidu.

Pročitajte i ovo Lovro Govorčin, Nevena Zubčić Festival tolerancije Nakratko su postali modeli: ''Jako je važno da se u prvi plan ne stavlja naš invaliditet nego mi kao osobe'' Slika nije dostupna Ususret Picassu Izložba u Zagrebu: Otvorena prva slika - portret Dore Maar!

Nekada kapelica, danas galerija. Sve dok ove slike sa njezinih zidova nije uklonio lokalni župnik. 'Pošten ih čovjek ne bi u svoju spavaću sobu stavio. I to nema veze s umjetnošću', rekao je Franjo Jurčević, Kastavski župnik.

>> Župnik iz Ploča naplaćuje za grijehe! Pogledajte cijeli cjenik!

Slično je poručio i s oltara. Iako je riječ o dvorskoj crkvi, u njoj se mise ne služe desetljećima. Od 2008. je službeni galerijski prostor Republike Hrvatske. Kako izgledaju radovi, znalo se već nekoliko mjeseci. Za sudjelovanje na manifestaciji odabrao ih je stručni žiri.

'Nije mi padalo na pamet da bi se ovakav tip umjetnosti , izložbenog programa mogla na bilo koji način povezati sa bilo kakvim provokacijama', rekla je Jelena Milić, voditeljica galerije. 'Ciklus je napravljen kao jedan omaž Vincentu iz Kastva koji je zapravo slikao ples mrtvaca i svi ovi radovi trebali su biti umjetničke interpretacije toga', rekao je Renato Stanković, tajnik kastafskog kulturnog leta.

Kastavski župnik 2011. je osuđen na uvjetnu kaznu u trajanju od tri mjeseca s rokom kušnje od godinu dana zbog poticanja na nasilje iz mržnje prema homoseksualcima. 'To je osramoćenje ženskog tijela koje je dragi Bog prelijepo stvorio', rekao je Jurčević.

'Kao kulturni grad, kulturno mjesto, mjesto koje treba što više događanja, evo još jednom je otvorena ponuda da se cijela izložba preseli kod nas', rekao je Dejan Grbac, ugostitelj. Iz ministarstva kulture danas se nije mogao čuti komentar. 'Sad ostaje ministarstvu kulture, gradu Kastvu i predstavnicima crkvene vlasti da razriješe taj problem na pravni način', rekao je Stanković. Do tada vrata ove kapelice ostat će zatvorena, a slike će biti izložene negdje drugdje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene