Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Županja: Kupiš četiri svinje, dobiješ pet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županjci ove godine ne moraju razmišljati gdje i kako nabaviti pečenke. Ponuda nikad nije bila bolja, a cijene nikada povoljnije. Prase od dvadesetak kilograma ovih se dana može nabaviti za samo 200-tinjak kuna.

Cijene se kreću od devet, deset, pa do najviše 12 kuna po kilogramu. 

Pročitajte i ovo Zdravstvo u Hrvatskoj - 4 Teško do zdravstvene skrbi U ovom dijelu Hrvatske liječnika - ni za lijek: Mladi ne žele u manje sredine, a za one koji su ostali nema tko brinuti Slika nije dostupna Domaći odojak jeftiniji od psa Slavonci ulaze u sezonu kolinja s nikad manje svinja

Prošle godine prasci su se prodavali po 16 i 17 kuna, a cijena im je dostizala čak i 18 kuna. Proizvođači se žele što prije riješiti prasaca, jer se daljnje tovljenje ne isplati. 

- Poslujemo ne s nulom, nego s minusom. Cijena hrane raste, a drastično je pala cijena prasaca. To je za nas propast, jer se s ovim cijenama ne možemo ni "pokriti", već smo u čistom gubitku, kaže jedan proizvođač, koji ipak neće spuštati cijenu ispod 12 kuna, jer, kako kaže, stoji iza svoje kvalitete. 

No, kako bi prasce prodao, osmislio je primamljivu ponudu za kupce. Kaže kako se toga još nitko nije dosjetio, a on, kako bi ih privukao, za kupnju četvero prasadi peto daje besplatno. Dakle, četiri kupiš, jedno dobiješ, a to je, prema njegovu mišljenju, jedan od načina da se riješi prasaca. 

U Štitaru, selu pokraj Županje, na sve strane oglašava se prodaja prasaca. Među onima koji nude prasce proizvođači su koji se samo bave tom djelatnošću, no dosta je onih koji to rade kao dodatni posao. 

- Uz svoje prasce imam nekoliko komada za prodaju. Ako stanje ostane ovako ne isplati mi se ni samome sebi toviti prasce. Ove godine je 4-5 mjeseci bila zabrana otkupa na našem području, pa su se nakupile rezerve. Mi od sposobnog čovjeka pravimo "lince", sve je to rizik, nema garancije što će biti sutra, a u poljoprivredi se tako ne može raditi. Ljudi su razočarani, brinu se, ne mogu vraćati kredite, mnogo je problema, kaže Ante Kesić iz Štitara. 

Uglavnom svi prodavači koji ovih dana nude prasce kažu kako u utrci da se oni prodaju cijena pada. Ističu kako je sada “metar” kukuruza 160 kuna, dok mu je prije mjesec i pol dana cijena bila 110 kuna. Gdje je tu računica, pitaju se. 

Većina neće toviti svinje, jer će cijena hrane sigurno i dalje rasti. A jedan od njih kaže kako su prasci kao mala djeca, moraju jesti mliječnu hranu, u nju treba dodati vitamine i sve drugo. 

U svemu ovome čini se jedino zarađuju preprodavači koji na stočnim sajmovima, kao što je bio nedavno onaj u Babinoj Gredi, kupuju prasce po devet kuna, pa ih preprodaju u Isti, gdje su znatno skuplji i stoje 18 i 19 kuna. 

Pitaju se i kakvo ćemo meso jesti, jer mnogi će odustati od tovljenja svinja. U ovakvoj situaciji povećat će se uvoz, a umjesto da proizvodimo našu zdravu hranu, mi ćemo kupovati u trgovima meso sumnjive kvalitete i podrijetla, kažu seljaci.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene