453325
453325
453325
453325
453325

Županijski sud odbio izdvojiti dio dokaza u aferi bojanja tunela

  • , 12.10.2016., 13:48
  • Autor:
  • komentara

Županijski sud odbio izdvojiti dio dokaza u aferi bojanja tunela u kojoj su Hrvatske autoceste (HAC) 2008. navodno oštećene za 17,7 milijuna kuna.

 
 
 
 
Tunel Sv Rok (Foto: Pixell)
Tunel Sv Rok (Foto: Pixell)

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u srijedu je odbilo zahtjev da se iz spisa u aferi bojanja tunela Sv. Rok i Mala Kapela, pri čemu su Hrvatske autoceste (HAC) 2008. navodno oštećene za 17,7 milijuna kuna, izdvoje dokazi za koje obrana tvrdi da su prikupljeni nezakonito.

"Zahtjev je odbijen bez posebnog obrazloženja, a kada dobijemo pisani otpravak odluke slijedi žalba Vrhovnom sudu", izjavila je odvjetnica Višnja Drenški Lasan. Dodala je da će tek nakon odluke Vrhovnog suda o zakonitosti dokaza optužno vijeće odlučivati o osnovanosti optužnice u ovom slučaju.

Zahtjev za izdvajanjem dokaza obrana je prošloga tjedna potkrijepila tvrdnjom da su telefonski i e-mail kontakti petorice optuženika prikupljeni bez sudskog naloga, odnosno po odredbama starog Zakona o kaznenom postupku (ZKP) koji nije propisivao da nadzor telefonskih razgovora i elektronske pošte mora odobriti sudac istrage.

Odvjetnik Krešimir Vilajtović tada je ustvrdio da se cijela optužnica temelji na novom ZKP-u te da je tužiteljstvo "bilo dužno primijeniti sve odredbe novog ZKP-a, a ne samo ono što im ide u prilog". Vilajtović smatra i da će konačna odluka Vrhovnog suda biti značajna zbog svih budućih predmeta, a tvrdi da obrani u prilog ide i praksa Europskog suda za ljudska prava.

Optužnicom, koju je Županijsko državno odvjetništvo podiglo u lipnju obuhvaćeni su bivši predsjednik Uprave HAC-a Jurica Prskalo, član Uprave Marijo Lovrinčević, direktor sektora za građenje Goran Legac, glavni inženjer poslovne jedinice Željko Kandžija te direktor Skladgradnje Slaven Žužul, čija se tvrtka navodno okoristila bojanjem tunela. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se