Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od 600 zaraženih junica

Županija traži odgodu klanja krava zbog zaraze leukozom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječko-baranjska županija zatražila je od Veterinarskog instituta Ministarstva poljoprivrede jednogodišnju odgodu prisilna klanja junica zaraženih leukozom i primjenu državnih mjera glede toga dok se ne ocijene svi aspekti tih mjera.

Po riječima dožupana Željka Kraljička, veterinarski institut ministarstva poljoprivrede prije dva tjedna počeo je uzorkovati krave u županiji gdje je samo u prvom krugu otkriveno 608 zaraženih junica, što je najveći broj u cijeloj Hrvatskoj, a kako se očekuje do kraja godine, ta će brojka nadmašiti i 800. Vrlo je znakovito, rekao je Kraljičak, što su te državne mjere donesene još 2006. , a 'nagla primjena počela krajem 2011.godine'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Objavili epidemiolozi Englezi i Nijemci upozorili građane koji putuju u Hrvatsku: Turisti se zarazili parazitom Ilustracija Sprječavanje zaraze Novo upozorenje zdravstvene organizacije: Četiri cjepiva koja trebate primiti ove godine

>> Zbog bolesti, krave moraju na klanje

U županiji je oko 17.000 krava i teško je procijeniti koliko ih je zapravo zaraženo leukozom, jer je inkubacija sedam godina pa ako proizvođač nakon možebitna prisilna klanja i kupi novu junicu, to ne znači da za određeno vrijeme neće biti u istim teškoćama. Rok za prisilno klanje leukoznih krava je 30 dana. Kraljičak napominje kako u ovom trenutku 'nikako nije pametno da država ulaže 50 milijuna kuna u testiranje krava i oko 15 milijuna kuna za odštete za prisilno klanje krava, posebno što Hrvatska nije zemlja izvoznica junica i mlijeka, niti će to biti jer za to nema uvjeta'.

U Hrvatskoj se zadnjih godina broj mljekara, kojih je bilo oko 50 tisuća, smanjio na 37 do 40 tisuća, a uskoro bi ih moglo biti pet do 10.000, kazao je Kraljičak.

Dodao je kako EU od Hrvatske nije tražio provedbu prisilna klanja leukoznih krava, čije meso i mlijeko nije opasno za ljude. Pojedina obiteljska gospodarstva u županiji koja su, primjerice, imala deset junica, a leukoza otkrivena u osam, 'mogu sjesti i plakati bez obzira na obećanu isplatu za svaku prisilno zaklanu kravu, jer je dnevni gubitak zbog neproizvodnje mlijeka velik, a i pitanje je gdje i kada mogu nabaviti nove junice, i to bez jamstva da i one zbog duge inkubacije uskoro neće biti zaražene', rekao je Kraljičak.

Posebno je istaknuo kako se kontrola na leukozu ne provodi ni u SAD-u, ni u Kanadi, ni u EU 'osim u dvjema zemljama koje su slobodne od leukoze i mogu izvoziti junice'.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Darko Grivičić kazao je danas za Hinu kako su o svim tim teškoćama izvijestili novog ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu te kako su se dogovorili da se s njim sastanu odmah nakon blagdana Sveta tri kralja. Hrvatska poljoprivredna komora 'nažalost neuspješno više od mjesec i pol dana upozorava na te teškoće, to više što ni zemlje u okružju, odnosno EU, osim nekih, ne provode te drastične mjere'.

Grivičić je istaknuo kako 'ima razloga vjerovati da veterinarski institut namjerno podmeće novoj vladi probleme s leukozom u krava i odluku o prisilnu klanju te da će o svemu tome kao i drugim pitanjima u poljoprivredi razgovarati s novim ministrom poljoprivrede'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene