Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za zloporabu položaja i ovlasti

Župan Valter Flego oslobođen optužbi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istarski župan Valter Flego u petak je na Županijskom sudu u Rijeci nepravomoćno oslobođen optužbi da je kao bivši gradonačelnik Buzeta zlorabio položaj i ovlasti, nezakonito povećavši plaće sebi i svojim suradnicima i tako oštetio gradski proračun za više od pola milijuna kuna.

Sudskim vijećem je predsjedavao sudac Saša Cvijetić, koji je u obrazloženju presude istaknuo kako nije dokazano da je Flego zlorabio položaj i ovlasti da bi stvorio sebi i suradnicima korist te da bi nanio štetu gradu Buzetu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura Ivan Čorkalo, reporter Dnevnika Nove TV Dvije kriminalne skupine Svi detalji velike akcije USKOK-a zbog ilegalnog uvoza luksuznih vozila: Među kupcima sportaši, poduzetnici i odvjetnici

Odluke o povećanju plaća donijete su temeljem mišljenja stručnih službi grada, posebno pravne, te je utvrđeno da je riječ o zakonitom postupku. Te odluke su bile javne, kazao je sudac Cvijetić. Dodao je kako je upitno je li tim povećanjima plaća ostvarena dodatna imovinska korist Flege i suradnika, s obzirom na to da su imali stvarnih troškova, koje si nisu dulje vrijeme isplaćivali.

Zamjenik ravnateljice Uskoka, Krešimir Ostrogonac, je nakon izricanja presude, u izjavi novinarima najavio podnošenje žalbe Vrhovnom sudu jer je, kako je kazao, ovo Sudsko vijeće netočno utvrdilo činjenično stanje. Rekao je da su plaće povećane nazakonito te da je Flego za to morao znati.

Uskok je optužio Flegu da je zlouporabom položaja i ovlasti kao gradonačelnik Buzeta, od 11. ožujka 2010. do 30. svibnja 2013. sebi i svojim suradnicima, zamjeniku buzetskog gradonačelnika, predstojniku Ureda gradonačelnika i trima pročelnicima upravnih tijela grada, nezakonito povisio plaće. Sebi je tako, tvrdio je Uskok, nezakonito priskrbio 66.000 kuna.

Isplatu povećanih plaća, prema tvrdnjama tužiteljstva, omogućio je donošenjem Pravilinika o radu gradske uprave grada Buzeta i to protivno Zakonu o plaćama u regionalnoj samoupravi. Prema tom pravilniku mu je plaća uvećana za pet posto zbog stjecanja znanstvenog stupnja magistra znanosti i 15 posto za troškove pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima.

Za troškove pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima, zamjeniku gradonačelnika plaća je uvećana za 15 posto, a ostalim suradnicima za po 10 posto.

Valter Flego izrazio je zadovoljstvo oslobađajućom presudom.

"Sretan sam i zadovoljan. Kao što sam više puta isticao, moj bivši tim iz Buzeta i ja radili smo prema naputcima Ministarstva uprave što je više puta i Državna revizija potvrdila", kazao je Flego novinarima. Dodao je da sada nastavlja sa svojim poslom s obzirom da, kako je rekao "projekti čekaju na realizaciju".

Predsjednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić je također zadovoljan presudom.

"Sud je potvrdio ono što Valter Flego i njegov bivši tim iz Buzeta otpočetka tvrde, odnosno da je sve rađeno prema tumačenjima nadležnog Ministarstva", kazao je Boris Miletić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene