Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Boban: "Da je bilo ne znam koliko više vatrogasaca i vozila, opožareno područje ne bi bilo ništa manje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šteta od požara koji je poharao splitsko područje bit će velika, jer iza tog požara ostala je spaljena zemlja, poljoprivredna zemljišta, kuće i automobili.

O razmjerima štete za Dnevnik Nove TV s reporterom Mariom Juričem govorio je župan splitsko-dalmatinski, Blaženko Boban.

Pročitajte i ovo Ilustracija, požar Očevid u tijeku Tužan Uskrs u Slavoniji: U požaru obiteljske kuće smrtno stradala jedna osoba Požar kamiona Čistoće u Rijeci - 2 Veliki požar u Rijeci VIDEO Zapalio se kamion Čistoće, vatra se proširila na parkirane automobile: Šteta je više desetaka tisuća eura

Evo danas ste obišli požarište, što ste vidjeli i koje su prve procjene štete?

Da, obišao sam popodne požarište još jednom osobno da se uvjerim kakvo je stanje nakon ovog, evo, katastrofalnog požara koji je zahvatio istočni dio splitskog predgrađa i naselja do splitskog predgrađa. Što se tiče kolika je šteta, nemamo ovog trenutka još podatke ili potpune rezultate, ali ja sam još jutros proglasio elementarnu nepogodu i poslao povjerenstvo da se susretne sa svim zajednicama na čijem se području to dogodilo, kako bi građani dali svoje primjedbe za procjenu elementarne nepogode. No, ono što znamo jest da je opožareno 45.000 hektara, nešto više od 3500 hektara je pod makijom, a negdje oko 9000 pod plodnim oranicama.

Šteta je višemilijunska?

Da, šteta je višemilijunska, to je sasvim sigurno, jer je tu bilo i stambenih objekata, bilo je strojeva i uređaja, ali bilo je i automobila.

Što je s onima koji nisu održavali svoja zemljišta? za njih sigurno postoji neka kazna? Jeste li vi ljuti zbog toga, jer ima građana koji jesu.

Pa da, uistinu postoje odluke o komunalnom redu prema gdje su građani dužni održavati svoje vrtove, svoje okućnice, svoje vlasništvo.

Što ćete napraviti po tom pitanju, hoće li biti kazni?

Moram reći da je to stvar lokalnih zajednica.

Ali možete apelirati?

Apsolutno ćemo apelirati i napraviti jedan tematski sastanak sa svim gradonačelnicama i gradonačelnicima s područja Splitsko-dalmatinske županije da im još jednom apeliramo na provođenje odluke o komunalnom redu za privatna vlasništva zemljišta.

Ministar unutarnjih poslova kaže da je uzrok požara otvoreni plamen. Kad će biti gotova istraga? jesu li u pitanju piromani?

Uistinu to ne znam. To je sastavni dio rada policije i policijske uprave. Ne mogu prejudicirati što je uzrok tog požara. Čekamo izvještaj policije pa ćemo vjerojatno znati nešto konkretnije.

Na terenu smo posljednjih dana vidjeli bijesne građane koji poručuju da je sustav zakazao. Jeste li i Vi odgovorni?

Ne smatram se odgovornim.

A tko jest?

Mislim da sustav nije zakazao i nitko nije odgovoran u tom kontekstu. Kad je požar ovakvih karakteristika, kad je gotovo u 50 minuta prešao osam kilometara, prebacivao vatru, jednostavno nije bilo moguće, a vjerujte, da je bilo snaga ne znam koliko i koji broj i koliko vozila, ni milimetra ne bi bilo manje opožarenog područja. Sustav je zaista na terenu funkcionirao. Naravno, u svakom sustavu ima propusta, ali ne toliko da bi smanjio ove razmjere štete.

Vatrogasci se žale na opremu. Hoćete li im pomoći i hoće li županija izdvojiti više novca za to?

Županija je dosad izdvajala preko četiri milijuna kuna za to.

Ali vidjeli smo dosta derutno stanje u nekim DVD-ima?

Očito ćemo morati u rebalansu proračuna i proračunu za iduće godine morati tu stavku povećati, ali vatrogasci i DVD dosad nisu imali primjedbe u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene