459095
459095
459095
459095
459095

HOĆE LI STRUJA POSKUPJETI? "Za takvo što nema ni najmanje razloga"

  • , 01.12.2016., 19:47
  • Autor:
  • komentara

Iz resornog ministarstva kažu kako još rade na rješenju i razgovaraju sa svim sudionicima na tržištu. Više smo pokušali doznati od predstavnika koordinacije opskrbljivača, direktora RWE Energije Zorana Miliše.

 
 
 
 
Zoran Miliša za Dnevnik Nove TV (Video: Dnevnik.hr)
Zoran Miliša za Dnevnik Nove TV (Video: Dnevnik.hr)

Da struja sljedeće godine ne bi poskupjela udruženi opskrbljivači imaju svoj prijedlog za Vladu. Predlažu da se od Nove godine naknada za obnovljive izvore umjesto na najavljivanih 12 poveća na 6 lipa. Uz smanjenje PDV-a na 13 posto, kućanstvima koja troše 3500 kilovatsati na godinu godišnje bi računi bili manji oko 240 kuna.

Iako je Nova godina svakim danom sve bliže, i svi - i građani i obrtnici i poduzetnici žele znati što ih čeka iduće godine, iz resornog ministarstva kažu kako još rade na rješenju i razgovaraju sa svim sudionicima na tržištu. Više smo pokušali doznati od predstavnika koordinacije opskrbljivača, direktora RWE Energije Zorana Miliše.

Jesu li opskrbljivači razgovarali s ministrom energetike o cijeni struje nakon ovih svih problema koji su nastali?

Razgovarali smo s državnim tajnikom za energetiku, koji nam je priopćio da će svi opskrbljivači zajedno biti pozvani na razgovor, no vremena za donošenje odluke je vrlo malo i informacije koje mi primamo nažalost govore da situacija ide u smjeru zbog kojeg smo mi danas i sazvali presicu.

Hoće li računi za struju na kraju od sljedeće godine poskupjeti ili pojeftiniti?

To je prvenstveno pitanje za resorno ministarstvo, no međutim možemo i sada reći da naše kalkulacije pokazuju da za tako nešto nema ni najmanje razloga. Dakle, ukoliko naknada za obnovljive izvore energije i poskupi, primjerice na 6 lipa, usluga za građane, u odnosu na prošlogodišnje račune, bit će 240 kuna godišnje. Ukoliko poskupi na 8 lipa, kao što govore neke računice, a ne 12, kao što se najavljivalo, ta usluga će opet biti 150 kuna godišnje. Znači, ne govorimo o poskupljenju ukupnog računa za električnu energiju.

Dakle, nema potrebe za ovih 12 lipa, kažete?

Definitivno nema potrebe, mislim da će to računice koje radi HROTE pokazati vrlo jasno.

Što će biti ako država na kraju odluči prebaciti trošak poticanja obnovljivih izvora energije na opskrbljivače, hoćete li vi onda to prebaciti dalje na potrošače?

Vjerujemo da će u resornom ministarstvu ipak uvažiti ove naše argumente i činjenice koje smo danas iznijeli, i da će na razgovoru koji nam nadam se slijedi vidjeti na koji način će se to moći regulirati. Što to znači? 'Ajmo probati već danas razmišljati o tome što nam se može desiti sutra i prekosutra, a ne gledati samo ono što je danas bilo.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se