Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pala proizvodnja mlijeka

Milanović o mljekarima: 'Samo jači i kvalitetniji opstaju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oporavak nikako da krene hrvatskim mljekarima. U posljednjih 10 godina propalo ih je gotovo 40 tisuća. Jednu od tri najveće mljekare, obišao je premijer Zoran Milanović i poručio - jači i kvalitetniji opstaju.

Zarada na mlijeku sitno se broji. Da stanje ide na gore, govori i statistika. U lipnju ove godine, u odnosu na isti mjesec prošle, proizvedeno je čak 21, 7 posto manje mlijeka, a 32,4 posto je manje mlijeka za piće. Porasla je proizvodnja prerađevina - vrhnja za 19,2, a sira 11,9 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U samom vrhu Svaki dan ga koristimo, a nismo ni svjesni kako je kvalitetno Slika nije dostupna Mali mljekari strahuju Europska unija ukida ograničenja u proizvodnji mlijeka

No, loše stanje u sektoru mljekarstva, kaže šef jedne od tri najveće mljekare, nije počelo jučer.

''Problem je počeo onda kada su se gradile farme bez zemlje, a poznato je da ako netko ima stočarsku proizvodnju, mora imati zemlju'', rekao je Drakutin Drk, generalni direktor Vindije.

>>Mljekari najavili burnu jesen, prosvjedi nakon sezone

Njegovu tvornicu za proizvodnju mlječnih deserata i kremastih sireva, posjetio je i predsjednik Vlade.

''Netko propada, jači će opstati, oni koji su prilagodljivi će se izboriti za svoje mjesto i kao što znamo onih klasičnih potpora kao što je nekada bilo, više nema. Opstat će kvaliteta, a kvaliteta je snaga'', poručio je premijer Zoran Milanović.

No, u 10 godina propalo je 40-ak tisuća farmera. No, hrvatska prehrambena industrija, ima kvalitetu, ali i novo tržište europskih, zahtjevnih potrošača.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene