Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Mislava Bage

'Milanović kao da nije predsjednik Vlade, nego kao da je na Markov trg zalutao'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dalje nema dogovora Milanovićevih ministara o sudbini HZZO-a u 2015. Ministri, Varga i Lalovac u četvrtak nisu došli na sjednicu Vlade već su poslali svoje zamjenike. Razgovarali su daleko od očiju novinara.

Održan je sastanak o sudbini HZZO-a, ali dogovor nije postignut. Ministar Varga oboružan je brojkama i suradnicima, no ipak nema dogovora. Potpredsjednik Grčić prvi je otišao, potpredsjednica Opačić nakon njega. A priča ostaje otvorena. Ministri nisu bili ni na Vladi. Poslali su svoje zamjenike. Oni su ostali u kabinetima okruženi brojkama.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Objava na Facebooku Milanović poručio: "Hrvatska ne može podnijeti još četiri godine Plenkovićeve vlasti" Zoran Milanović Facebook objava Milanović: "Kao svaki ugroženi diktator, Plenković medije proglašava neprijateljima"

'To nije nešto što se može riješiti u 2 sata, to je ozbiljna transakcija i transformacija cijelog sustava i počet ćemo razgovarati u tehničkom operativnom smislu', kaže potpredsjednik Grčić.

Gostujući u Dnevniku Nove TV u srijedu ministar Varga očito puno je očekivao od sastanka. On želi da od 2015. HZZO ima 22 milijarde i 100 milijuna kuna. Manje nego ove godine. I ne odustaje.

Fascinantno je i ponašanje premijera Milanovića. On je sve je prepustio ministrima i potpredsjednicima da javno preko medija raspravljaju i otišao u Milano. Kao da nije predsjednik Vlade, nego kao da je na Markov trg zalutao. No na kraju će morati prelomiti.

VIDEO Je li normalno da ministri tri tjedna razgovaraju samo putem medija?

Čuvar blagajne, ministar Lalovac - jasan je. 'Ako je to izdvajanje iz računa na račun 20 milijardi morat ćemo objasniti, ako je to strukturna reforma, gdje je to strukturna reforma', kaže Lalovac.

Ivan Šuker sedam godina je odolijevao da HZZO izađe iz riznice. 'Izdvajanje iz riznice nije nikakav reformski potez, to je samo prebacivanje iz šupljeg u prazno, ali mislim da je ključ da svi novci idu s jednog mjesta, to je riznica', rekao je Šuker.

Najgore je to kako to uopće ministri raspravljaju o sudbini HZZO-a - javno. To traje već tri tjedna, a spomenimo još i da je izlazak HZZO-a iz riznice donio Sabor, a Vlada prije godinu i pol usvojila.

A kako se ova borba za kontrolu 20 milijardi kuna odnosi na građane?

Za sada se neće mijenjati ništa, no ako kojim slučajem HZZO izađe iz riznice ostat će nejasno što i kako će se regulirati zdravstvene usluge poput porodiljnog ili usluga za nezaposlene, hoće li to i dalje ići preko HZZO-a ili će ići preko resornih ministarstava.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene