Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obišao Rajevo Selo

Milanović: 'Ovo se nije trebalo dogoditi! Tražit ćemo i zadnji šaraf, ne samo crnu kutiju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Milanović ponovio je kako će obnova stradalih kuća započeti čim se voda povuče, a financirat će se iz državnog proračuna.

Premijer Zoran Milanović popodne je s ministrima obišao poplavljeno Rajevo Selo u županjskoj Posavini te poručio kako je katastrofa koja je zadesila dio Posavine pokazala da hrvatsko društvo funkcionira solidarno u vremenima krize, ali i potrebu stroge primjene procedure kako se ovakve katastrofe ne bi ponovile.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Iz minute u minutu Tko će prvi na Pantovčak? "Gdje ti je vladajuća većina, Plenkoviću?" Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

Nakon izvanredne sjednice Vlade u Županji premijer se s članovima Vlade uputio u Rajevo Selo, gdje je nužnim ocijenio da svi naučimo lekciju kako u procedurama treba biti strog, 'sve bilježiti i bilježiti' kako bi se mogla utvrditi odgovornost, a s ciljem da se ovakve katastrofe ne ponavljaju.

'Pokazali smo da smo organizirana država, prvo država pa tek onda vlada. Sva sreća da nije bilo veće nesreće, a moglo je biti', izjavio je Milanović novinarima.

VIDEO Evo što je novinarka Nove TV snimila u potopljenim Račinovcima...

Najavio je kako će obnova stradalih kuća započeti čim se voda povuče, a financirat će se iz državnog proračuna, s obzirom da za obnovu kuća država ne može dobiti pomoć iz EU jer je riječ o privatnoj imovini.

'Moja sućut i razumjevanje svima onima koji su u ovim poplavama ostali bez svega i sebi najdražih, a bilo je i takvih slučajeva, onda i bez imovine. To će država nadoknaditi. Osigurat ćemo da se ubuduće ovakva stanja ne događaju', poručio je. Naglasio je kako ubuduće treba raditi još bolje, organiziranije i po strožim kriterijima.

Na novinarski upit o utvrđivanju odgovornosti za urušavanje nasipa kod Rajevog Sela, zbog čega je i došlo do plavljenja dijela županjske Posavine, premijer je ponovio kako se utvrđivanje odgovornosti traži da se nešto slično ne bi ponovno dogodilo.

'U nikoga politički ne upirem. Ovo se moglo dogoditi i za našeg mandata, jer od Vlade i Markova trga do izvođača i do nadzornog organa na nasipu je šest zona separacije', kazao je.

No, istaknuo je, ovo se nije trebalo dogoditi. 'Tko je kriv? Je li bilo premalo šljunka ili ga je bilo previše? Ja to ne znam', rekao je Milanović i dodao kako se u slučaju rušenja zrakoplova traži 'i zadnji šaraf, a ne samo crnu kutiju'.

VIDEO Pogledajte kako je počela KATASTROFA

Napomenuo je kako nadležne nije iznenadio dolazak visokog vodenog vala, već da je jednostavno pukao nasip 'i dogodilo se nešto izvan mogućnosti ljudskog djelovanja'.

Milanović je izrazio zadovoljstvo radom svojih suradnika, a dobar posao, ustvrdio je, odradile su i sve službe pod ingerencijom Vlade.

Obilazeći središte Rajevog Sela u kojem su sve kuće poplavljene, premijer se susreo s nekoliko mještana koji su ga zamolili za pomoć u obnovi, rekavši kako bi bili sretni 'kada bi nakon svega došli na nulu'.

Mještani su premijeru poručili da su vrijedni ljudi i da im treba samo mali poticaj i pomoć države da ponovno stanu na noge, a ostalo će sami ponovno stvoriti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene