Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rast BDP-a

Milanović se hvali: Nismo ni plakali ni kukali. Ovoj Vladi smo ostavili bolju Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojke i činjenice govore o našem radu u protekle četiri godine, što dokazuje i rast BDP-a u četvrtom tromjesečju 2015., poručio je Milanović.

Zoran Milanović na Facebooku se osvrnuo na procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 1,9 posto u odnosu na isto razdoblje 2014. godine.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović razgledao Rafale - 3 novi hrvatski ponos FOTO Zoran Milanović popeo se na jedan Rafale i pomno ga razgledao Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

'Brojke i činjenice govore o našem radu u protekle četiri godine, što dokazuje i rast BDP-a u četvrtom tromjesečju 2015. Nismo, ni plakali ni kukali, a posebno nismo odustajali i ovoj Vladi smo ostavili bolju Hrvatsku. Ovo su rezultati našeg rada u četiri godine koje nismo potratili i spremni smo u svakom trenutku preuzeti odgovornost za zemlju, jer ovo što danas imamo u Hrvatskoj je loše i to je vidljivo iz dana u dan', poručio je Milanović.

Grčić: Rast BDP-a rezultat rasta osobne potrošnje i investicija

Bivši potpredsjednik Vlade Branko Grčić (SDP) ocijenio je u petak da je rast BDP-a u četvrtom kvartalu 2015., dok je Kukuriku koalicija još bila na vlasti, rezultat rasta osobne potrošnje i novih investicija, što je najbolja vijest za Hrvatsku.

Grčić, koji je sada SDP-ov saborski zastupnik, istaknuo je na konferenciji za novinare da je Hrvatska s rastom od 1,9 posto i u četvrtom tromjesečju bila iznad prosjeka EU-a od 1,8 posto, dodajući da je to svakako dobar rezultat.

Smatra kako je bilo za očekivati da će zbog sezonskih i drugih utjecaja u zimskom kvartalu biti nešto niža stopa rasta nego u trećem kvartalu, kad je turistički sektor povukao rast BDP-a.

Posebno veseli, kaže Grčić, što unatoč komentarima da je rast BDP-a u 2015. uglavnom rezultat vanjskih utjecaja i rasta izvoza, rast u četvrtom kvartalu nije bio takav. Odnos izvoza i uvoza bio je takav da je ukupna vanjska trgovina malo negativno utjecala, ali zato su investicije rasle više nego ikad – po stopi od 3,7 posto.

To po Grčićevim riječima, znači da je prošla Vlada ipak dala svoj doprinos da se pokrene ta najbitnija komponenta BDP-a, koja jamči nastavak pozitivnih trendova jer će investicije početi davati efekte. S druge strane, osobna potrošnja rasla je za 2,4 posto, što je najviši rast od drugog kvartala 2008. godine.

Promatrajući sektorski, Grčić je rekao da je industrija u jakom dobrom položaju budući je glavni nositelj izvozne aktivnosti.

Zahvaljujući infrastrukturnim porojektima, posebice financiranim iz EU fondova, Grčić u ovoj godini očekuje i rast građevinarstva, koje je lani bilo u malom minusu, što će biti dodatni sektorski doprinos za rast BDP-a.

O smjernicama proračuna

Komentirajući smjernice proračuna za 2016., koje je Vlada predstavila u četvrtak, Grčić je rekao da na prvi pogled rastu prihodi, što je očekivano, ali i rashodi, što je prošla Vlada pokušavala usporiti.

"Kao što su ocijenili mnogi analitičari, još ne vidimo u tom proračunu ozbiljne reforme koje bi ostvarile kontrolu nad rashodovnom stranom proračuna, i to je ono što će imati utjecaj na pregovore s EK-om u idućoj fazi europskog semestra", zaključio je Grčić.

Vlada, prema njegovim riječima, u idućih nekoliko tjedana treba definirati set mjera koje će EK priznati kao strukturne mjere i doprinos fiskalnoj konsolidaciji. "To zasad nismo vidjeli u nacrtu, ali ostavimo sve skupa do formiranja finalnog prijedloga proračuna, kad će se meritornije moći ocijeniti situaciju", dodao je.

Vezano uz europski novac, Grčić kaže da je prethodna Vlada u 2015. gotovo za 150 posto povećala isplate iz EU sredstava. Sada je, kaže, na novoj Vladi da nastavi taj trend jer su novci za projekte "ozbiljni". (Hina/Ma.B.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene