Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O predsjednici i Jasenovcu

Milanović: 'Lani je u Jasenovac došla praktički iz šipražja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zoran Milanović ovih će dana u Jasenovac, no ne s, kako kaže, onima kojima je svejedno.

Zoran Milanović u središnjici SDP-a danas se osvrnuo na predstojeću komemoraciju u Jasenovcu rekavši kako će zasigurno ovih dana ići, ali da neće 'iskliznuti iz šipražja i objaviti to na Facebooku'.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Sandra Benčić da ne bi postale dio sistema Benčić: "Jasenovac nije slučajnost. Pozivam građane da kažu ne politikama mržnje"

Aludirao je tako na predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. 'Aleluja da je osudila ustaški režim, lani je u Jasenovac došla praktički iz šipražja', rekao je predsjednik SDP-a.

'U Jasenovcu budu ljudi koji iskreno žale za žrtvama i oni kojima je svejedno. S takvima neću', poručio je Milanović.

Prozvao je i premijera Tihomira Oreškovića rekavši kako 'zvučao kao da ne razumije što govori'. 'Vlada RH luta, nema koordinacije, a predsjednik Vlade nema autoritet', poručio je.
 

Izvijestio o interpelaciji

Milanović je ništavnima je u utorak nazvao postupke arbitraže koje banke protiv Hrvatske pokreću pred međunarodnim sudovima zbog konverzije kredita u švicarskim francima, najavivši interpelaciju kojom SDP-ovi zastupnici predlažu Saboru da obveže Vladu da istakne prigovor na nadležnost stalnog Arbitražnog suda u Washingtonu za te postupke.

"Postupci arbitraže koje banke pokreću pred međunarodnim sudištima u skladu sa starim ugovorima danas su, po svemu što znamo, po stajalištima Europskog suda pravde u Luxembourgu i Europske komisije ništavni", kazao je Milanović na konferenciji za novinare u središnjici stanke.

Izvijestio je o interpelaciji kojom zastupnici SDP-a predlažu da Sabor Vladu obveže da istakne prigovor na nadležnost stalnog Arbitražnog suda u Washingtonu u postupku koji su protiv Hrvatske pokrenule banke zbog konverzije kredita u švicarskim francima te da pokrene postupak za izlazak iz dvostranih ugovora o uzajamnoj zaštiti ulaganja potpisanih drugim članicama prije ulaska Hrvatske u EU.

Iako kaže kako Vlada još uvijek ima vremena uložiti prigovor na pokrenute postupke, Milanović je zabrinut što iz Banskih dvora ne dolaze nikakve naznake što se namjerava učiniti vezano uz te postupke koji, ističe, imaju ogromne političke, pravne i socijalne implikacije. Interpelaciju zato tumači kao poticaj "sporoj Vladi". "Najgore je što vlast ne reagira, jer se vjerojatno međusobno ne mogu dogovoriti. Ovo je oblik pomoći, premijer ne može funkcionirati samo na način da opstruira prijedloge koalicijskih partnera", rekao je.

SDP interpelacijom Saboru predlaže da Vladu obveže i da ga u roku od 60 dana izvijesti o tijeku i učincima konverzije na temelju dvaju zakona jednoglasno donesenih u rujnu prošle godine.
Milanović pritom podsjeća i na zaključak kojim je Ustavni sud odbio zahtjev banaka za privremenom obustavom tih zakona.

Uz Milanovića je na konferenciji bio i bivši ministar financija Boris Lalovac, koji je zamoljen da komentira najavu Udruge Franak kako će pokrenuti tužbe vezane uz kredite u euru, kazao kako je ova interpelacija prva u nizu inicijativa kojima će se SDP aktivno uključiti u tu problematiku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene