Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Lažu vas"

Milanović o Turudiću: "To mu je najbolja stvar koju je napravio"

Aktualno Galerija Zoran Milanović Zoran Milanović Foto: DNEVNIK.hr +0 Zoran Milanović Galerija 1/2 >>
Predsjednik Republike Zoran Milanović iz Istre je komentirao slučaj Ivana Turudića, mirovine, ali i Dragana Kovačevića.

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Istarske županije – Istarskog sabora u povodu obilježavanju Dana Istarskog statuta. Nakon toga je dao izjavu za medije. Komentirao je svoju kandidaturu za premijersku funkciju. 

"Nisam se predomislio. Zemlja je na autopilotu, novac bježi", rekao je Milanović. "Ako vam ne izgledam ozbiljno, ne zamjeram, ali sam ozbiljan. Svi su dosta rezolutni da se HDZ udalji s vlasti. Nisam imao izbora nego da se uključim u izbore. To je riskantno", kazao je. 

Mandat će, kaže, dati onome tko donese više od 76 potpisa. "Sigurno neće biti kao 2015. kad je Kolinda Grabar-Kitarović sastavljala svoju tehničku vladu nakon 45 dana jer sam ja bio u taktičkoj prednosti nad Karamarkom. To je za opoziv, to što je ona tada radila, ali Ustavni sud tada nije ni zucnuo."

Uvjeren je da će nakon izbora uspjeti sastaviti Vladu.

Nije razgovarao ni s Mostom ni s Domovinskim pokretom. 

"Nakon izbora ćemo svi biti za stolom, ako itko izda, ova zemlja to će znati. Mislim da se nitko neće usuditi. U posljednjih osam godina, a bila je i inflacija, novac ne vrijedi isto, život je strahovito skup onima koji imaju prosječne i male plaće. To je inflacija pohlepe. Hrana je poskupjela. 

Ako si dobar političar, to je važno. Hrvatskoj će trebati 750 milijuna eura kako bi se peglao taj disbalans između plaća i mirovina. U posljednjih osam godina... ako imate čisti profit korporacija, ako su prihodi državnog proračuna viši i ako rast plaća to ne prati... imate veliki rast prohoda korporacija. Korporacije zarađuju puno više nego što daju radnicima", rekao je. 

"Naprosto ima jako puno novca", dodao je. 

No nije želio govoriti o Trećoj Republici. "Rekao sam već o tome, ali pričat ću o tome i u idućim danima." 

"Postojeći sustav je smiješan", ponovio je. 

Na pitanje o Turudiću i propucavanju njegova automobila kaže: 

"To je sve dogovoreno, dogovorili su Turudić i Plenković. Samo je malo falilo da se iz kalcijeva karbonata pretvori u biser. Lažu vas. Nisam ja radio forenziku. To se baš dogodilo u Virovitici. Pa nije to prašina, to kad ti uđe... To je sve tako zabavno. Trebalo mu je osiguranje, pa je insceniran incident. Nikad nećemo naći krivca, ako ga uopće ima, a nema ga."

O Draganu Kovačeviću kaže: "Kovačević je radio za premijera, ne za mene. On je postao direktor Janafa odabirom Čačića, no on postaje Plenkovićev jednom, pa drugi put. U tom smislu, povezanost je puno jača na onoj drugoj strani. No kako su mu krenuli pakirati. Hajku je pokrenuo Plenković kada se zabrinuo za svoju stražnjicu. To je poprilična bliskost. Ne znam je li Kovačević počinio nekakvu zabranjenu stvar. A Turudić? To što je uzeo odijelo, to je najbolja stvar koju je napravio", kaže predsjednik. 

"Retorika s nasilnicima mora biti oštra. Nećete se derati na novinara i kad vam ide na živce. Ali kad neke stvari komentirate, recimo ono što je napravio Ustavni sud, ne možeš to mirno reći jer izgubit će se dramatika. Uvijek je potrebno malo teatralnosti i pompoznosti. Pompozni ljudi su smiješni, ali bez teatra i drame nema ničega." 

Potom se vratio na gospodarske teme. 

"Prosječna mirovina doći će na 50 posto plaće i to će nešto značiti." 

Pročitajte i ovo Ilustracija pravomoćna presuda Bratić Ivana Turudića po četvrti put uspio odgoditi odlazak u zatvor

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Počinje 1. lipnja VIDEO Tomašević objavio vijest koja će razveseliti dio Zagrepčana: "To je jedna od ključnih mjera..."

Predsjednik Republike sudjelovao je na svečanoj sjednici Istarske županije – Istarskog sabora u povodu obilježavanju Dana Istarskog statuta.

U utorak je dao svoj prvi intervju otkako je najavio da će biti SDP-ov kandidat za premijera, a o parlamentarnim izborima, upozorenju Ustavnog suda i nizu drugih stvari - mirovinama, zdravstvu, studiranju, migrantima... i ostalim velikim planovima govorio je za N1.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene