Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milanović o proračunu

'Ne možemo zemlju voditi po uputstvima za upotrebu i ići slijepo u rezanje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska vlada planira Saboru predstaviti prijedlog proračuna s bitno manjim deficitom od 12 milijarda kuna koliko mediji tvrde, rekao je u utorak hrvatski premijer Zoran Milanović u Pragu nakon razgovora s češkim premijerom Bohuslavom Sobotkm kojemu je prenio hrvatska iskustva s uvođenjem fiskalizacije.

Europska komisija u nedjelju je predstavila izvješće o mjerama hrvatske vlade na ispravljanju makroekonomskih neravnoteža u kojem je hrvatske rezultate ocijenila ograničenim i manjkavim.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit" Zoran Milanović razgledao Rafale - 3 novi hrvatski ponos FOTO Zoran Milanović popeo se na jedan Rafale i pomno ga razgledao

"Vlada planira manji deficit i to nikako ne može biti loša fiskalna politika", rekao je Milanović u Pragu. "Tuđe prognoze slušam i uzimam u obzir, a proračunska i fiskalna politika hrvatske vlade bit će razvidna za nekoliko tjedana", najavio je.

Ona će se kretati u smjeru smanjivanja deficita, ali ne "bezuvjetnom štednjom i bezglavim rezanjem svih mgućih troškova što vodi u recesiju", rekao je.

Odbor za financije podržao rebalans proračuna

Milanović je rekao kako njegova vlada želi "da država bude razumniji potrošač", ali da uštede neće ostvariti samo "slijepim rezanjem".

"Ne možemo zemlju voditi po uputstvima za upotrebu i ići slijepo u rezanje. Ta politika Europsku uniju nakon šest godina krize nije nikamo dovela", ocijenio je.

Naprotiv, kaže, "dovela ju je do recesije u Italiji, i gotovo stagnacije u Njemačkoj".

"Ta politika bezuvjetne štednje činila se razumnom i dobrom prije pet godina, a rezultata nema", rekao je Milanović.

"Paradoksalno, rast su ostvarile samo one zemlje koje su bile izvan eurozone i imale fleksibilnu fiskalnu politiku", poručio je hrvatski premijer. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene