Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Referendum o braku

Milanović o glasovanju HNS-ovaca oko referenduma: 'Malo mi je to neobično'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović komentirao je namjeru MOL-a da proda dionice u Ini. On vjeruje kako se ne radi o prijetnjama već da je njihova namjera doista stvarna.

'Hrvatska ima pravo prvokupa, ali radi se o nekoliko milijardi eura koje, ukoliko se dionice prodaju, treba skupiti. U takvu vrstu poslovnog avanturizma Vlada nema pravo ulaziti. O tome se pričalo danima, no nije bilo potvrđeno, a sada kada je MOL donio takvu odluku, tu je burza, tu je tržiste, interesenti, to se događa kad je netko vlasnik 49 posto jedne kompanije', rekao je premijer Milanović.

Pročitajte i ovo Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu Kriva taktika Picula otvoreno o Milanovićevoj sudbini: "Potrebna je promjena na Pantovčaku" Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari"

>> Taktički potez MOL-a ili prodaja Ine kupcu s istoka?

Podsjetimo, MOL je jučer objavio kako su spremni prodati svoje dionice Ine na što je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak reagirao rekavši da će Vladin pregovarački tim napraviti sve za zaštitu nacionalnih interesa.

Premijer Milanović istaknuo je kako se s takvim stvarima ne šali te da se na taj način smanjuje vrijednost vlastite imovine. 'To sigurno nisu napravili da bi prijetili i izvlačili iz svog džepa, vjerujem da je ta namjera stvarna', smatra premijer Milanović.

O REFERENDUMU

Nakon što je Sabor jučer odlučio da će se referendum o ustavnoj definiciji braka doista raspisati, premijer je ponovio svoje stajalište oko ovog pitanja. 'Iznio sam svoj stav i svoju dilemu, kao i želju da Ustav promjenimo, ako je to ikako moguće, u skorije vrijeme i da ovo bude jedna neugodna epizoda u kojoj se na referendumu odlučuje, a mora se jer druge nema, takvi su ustavni zakoni po kojima se odlučuje o pravima manjina koje god to bile, to nije dobro. Ali Ustav to ne priječi, to nije protuustavno i morat ćemo ovo izgurati na neki način bez mržnje, bez euforije. Ja sam rekao kako ću glasati i kod toga ostajem. Nisam za to da se o ovakvim stvarima, o pravima manjina, odlučuje na referendumu i ako to uredimo Ustavom dobro, ako ne - bit će teže', kazao je premijer.

Zoran Milanović izjavio je danas kako je HNS-ova odluka da u Saboru ne podrži raspisivanje referenduma o ustavnom definiranju braka 'malo neobična' s obzirom da je predsjednica te stranke Vesna Pusić rekla kako će na referendum izići i glasovati protiv.

'Malo je neobično, jer je gospođa Pusić rekla da će izići na referendum i glasati protiv inicijative. Treba netko izglasati taj referendum ali tu je SDP da provodi zakone i Ustav', rekao je Milanović novinarima nakon skupštine Srpskog narodnog vijeća.

Takva mu odluka, kazao je, nije jasna te drži da su HNS-ovci trebali glasati 'za'.

'Ako već govore da će izići na referendum i da će glasati protiv onda neka preuzmu odgovornost da se taj referendum raspiše jer to nije popularna odluka', poručio je.

Volio bih, kazao je, da se ni on ni njegove kolege u Saboru time ne moraju baviti. 'No moraju, to je zakon i valjda netko mora provoditi i zakone', rekao je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene