Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer o deficitu

'Imamo kompliciranu situaciju iz koje smo u stanju izići kroz tri godine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Zoran Milanović ponovio je u četvrtak u Bruxellesu da ne želi radikalnim rezanjem potrošnje ukloniti mogućnost rasta i da će Vlada o tome razgovarati s Komisijom.

Zoran Milanović je nakon summita čelnika zemalja članica EU-a komentirao rezultate dubinske analize Europske komisije, koja je utvrdila da Hrvatska ima pretjerane makroekomske neravnotneže i upravo doneseni rebalans proračuna, koji predviđa manje smanjenje proračunskog deficita od onoga što je tražila Komisija.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Društvene mreže se užarile Hrvati o odluci koja je snažno odjeknula: "To se trebalo riješiti prije izbora. Sad je kasno" Slika nije dostupna Rebalans proračuna Milanović: Živimo iznad svojih mogućnosti, ali Hrvatska neće biti Grčka!

"To su dva procesa. Mi smo u Postupku prekomjernog deficita, a te neravnoteže su nama poznate i tu nije ništa novo. Imamo tešku, naslijeđenu situaciju. To što smo sada predložili i što će po svemu sudeći biti usvojeno, to u ovom trenutku možemo, jer to prije svega nije tehnička, nego politička odluka da daljnjim rezanjem potrošnje ne dovedete u pitanje gospodarske aktivnosti u zemlji", rekao je Milanović.

Milanović: U ovih 10 dana neće se ništa događati, a Ukrajina je dovoljno daleko od Hrvatske

"Lako je nešto napisati, negdje u nekom kabinetu za računalom, ali puno teže je provesti. Jučer sam rekao i ponovit ću i danas - neću dopustiti da Hrvatska dođe u poziciju u koju je došla Grčka, tim više što se nismo toliko zaduživali kao Grčka i nismo članica eurozone. Imamo kompliciranu situaciju iz koje smo u stanju izići kroz tri godine uz očekivane projekcije skromnog rasta i postići deficit manji od tri posto, što je realno. Ali, ako u prvoj godini odsiječemo granu na kojoj sjedimo, što je bio prvotni prijedlog Komisije, a ne i stajalište Međunarodnog monetarnog fonda, onda nismo napravili dobar posao za Hrvatsku, a moj posao je Hrvatska", rekao je Milanović, dodajući da će to biti glavni argument u razgovorima s Komisijom.

"Ovo je predmet pregovora u kojima ćemo dokazati da radimo posao, da idemo prema tom cilju. Članica smo EU-a, znamo koje su nam obveze. Pitanje je hoćete li u prvoj godini radikalnim mjerama, radikalnim rezanjem potrošnje, što ima negativan utjecaj na rast, ubiti sve, a to neću dopustiti", rekao je Milanović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene