Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SDP neće opstruirati sjednicu Sabora

Zoranu Milanoviću ipak funkcija u Saboru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP-ovci tvrde da oporba neće opstruirati rad Sabora na konstituirajućoj sjednici. Odlučeno je i da će Zoran Milanović biti predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

Klub zastupnika SDP-a kandidirao je, uoči konstituirajuće sjednice Sabora, za potpredsjednicu hrvatskog parlamenta Milanku Opačić, koja je tu funkciju obavljala i u prošlom sazivu. Isto tako, Zoran Milanović bit će predsjednik Kluba zastupnika SDP-a iako je najavio da se u saborskim klupama ne misli dugo zadržati te da "ima još puno planina na koje se nije popeo". 

Pročitajte i ovo Peđa Grbin "panika patuljastog diktatora" Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas" Ustavni sud odlučio o Zoranu Milanoviću (Na slici Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda) Dva dana nakon izbora Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Potpredsjednici će mu biti Igor Dragovan i Siniša Hajdaš Dončić, izvijestio je Dragovan novinare u Saboru. Na današnjoj, prvoj sjednici Kluba Milanovića ipak nije bilo.

Dragovan je kazao i da SDP neće opstruirati današnju konstituirajuću sjednicu, odnosno da će podržati kandidate vladajućih za saborske funkcije. SDP-ovci su posebno nezadovoljni onim što je do sada pokazao budući šef Sabora, Mostovac Božo Petrov, i to će mu, kako najavljuju, jasno dati do zanja.

"U skladu s demokratskom praksom Klub SDP-a će glasati za sve što ide na izbor na konstituirajućoj sjednici Sabora. No, izrazit ćemo svoje nezadovoljstvo s određenim stvarima jer smatramo da nije dobar početak, bar što se tiče čovjeka koji treba biti predsjednik Sabora,  prema onome što nam se predlaže, a nažalost nismo još ništa vidjeli od predloženih zakona, krše se i poslovnik i procedura. No, to je vjerojatno njegov stil i na to ćemo ga upozoriti'', kazao je Dragovan.

Davor Bernardić kazao je da "nikad ovakav nered u demokratkoj proceduri nije vladao".

"Dvadeset i četiri sata prije ne zna se što će doći na dnevni red Sabora. Građani imaju pravo znati o čemu se raspravlja. Na dnevni red očito će doći stvari koje nisu usuglašene na Vladi i bez mišljenja Vlade koja bi ih trebala provoditi. Očito vlada veliko nepovjerenje između Mosta i HDZ-a. Postavlja se pitanje tko kome pokušava podvaliti. Plenković sigurno ima dovoljno potpisa, ali pitanje je ima li dovoljno ruku za sve provesti", kazao je Bernardić.

Od Bože Petrova, dodao je, tražit će odgovor hoće li kao predsjednik Sabora, što je njegova dužnost, biti predsjednik svih građana Hrvatske, s obzirom na izjave oko gay pridea.

Saborske odbore koji su pripali SDP-u vodit će isti ljudi kao i u dosadašnjem sazivu, a iznimka je Odbor za ravnopravnost spolova, čija dosadašnja predsjednica Gordana Sobol nije ušla u Sabor pa će je na čelu tog tijela zamijeniti Romana Jerković.

U SDP-u neslužbeno napominju da je riječ o raspodjeli koja će biti na snazi do izbora novog predsjednika stranke, koji će, kažu, ako to bude želio, promijeniti sastav odbora u okviru SDP-ove kvote.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene