Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Propalo obećanje o zelenoj oazi

Žnjan 13 godina nakon posjeta Pape - pustoš i nered

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kardinal Bozanić govorio je, u sklopu uskršnje čestitke, o skorom dolasku pape Benedikta XVI. u Hrvatsku. Taj će događaj brojne Splićane podsjetiti na 1998. godinu kada je Sveti otac Ivan Pavao II. posjetio njihov grad.

Tada je detaljno nasut splitski plato uz more - Žnjan i odlično je poslužio za pola milijuna okupljenih vjernika. Od tada do danas ostala je samo pustoš. Obećanje o Žnjanu kao zelenoj zoni nije se ostvarilo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna igrokaz u NSK-u Pogledajte dodavanje premijera i ministra na sjednici Vlade: "Da i to javnost zna!" Mario Jurič Vrijedan resurs Splitskom "zlatnom kokom" idućih 40 godina upravljat će gradska tvrtka: "Cijene nekretnina u blizini sad abnormalno rastu"

Čitav Split bio je na nogama kada je u listopadu prije 13 godina na Žnjan stigao papa Ivan Pavao II. Spavalo se tada na Žnjanu i satima čekalo na suncu. Križ još uvijek stoji na mjestu gdje se Papa obratio narodu. 1998. pola milijuna ljudi ovdje na splitskom Žnjanu dočekalo je Papu. Posljednjih 13 godina, ovaj atraktivni prostor uz more na nikoji način nije priveden svrsi.

>> Bozanić: Papa dolazi učvrstiti svoju braću i sestre u uskrsnoj vjeri

Tone zemlje i kamena nasute su tada u more kako bi se dobilo što više površine. Grad je godinama plaćao kredit za izgradnju, ali Žnjan je nakon Pape trebao postati vrijedna turistička i sportska zona, zelena oaza grada. Postao je oaza građevinara koji su najavili hotele, gradili stanove.

'Novcem poreznih obveznika pripremilo se zemljište za građevinski lobi. Nisu gradili predviđene turističke sadržaje nego stanov', rekao je sociolog Mirko Petrić. Plato Žnjan sada čine privremene dječije igraonice, par jeftinijih kafića, povremeni šatori za sajmove - pustoš i nered. Grad odgovornost godinama prebacuje na državu. Ni sadašnja Kerumova vlast nema ideju.

Spominjao se akvapark, pa sportski tereni, parkovi, lučica za mega jahte. Splićani su strahovali samo da netko ne zagadi more, jer plaže su lijepe i nasute iako hladu, stablima i ležaljkama ni traga. Uoči dolaska Pape u Hrvatsku, mnogi Splićani sjetit će se posjeta Pape iz 1998., ali i obećanja o zelenoj oazi Splita na Žnjanu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene