Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pazite na unos tekućine

Znate li koliko vode trebate piti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekipa Provjerenog istražila je što žeđ čini ljudskom organizmu i kako biti siguran da smo popili dovoljno vode.

3 do 4 čaše vode na dan bila je Adrianova norma. Mladi novinar svoje iskustvo podijelio je s ekipom Provjerenog i to tek tjedan dana nakon povratka iz bolnice. Tamo je bio na infuziji, primao ih je čak do tri svaki dan, punih tjedan dana, a sve zato što nije obraćao pažnju na količinu tekućine koju pije pa je – dehidrirao. 'Osjećate se kao da je netko izvukao tekućinu iz vas, osjećate da ste iscrpljeni, nemate snage više. Jedva sam upalio svjetlo da dođem do kuhinje i popijem vode', tako je svoj iskustvo dehidracije opisao Adrian.
 
Kažu – kada osjetimo žeđ, već je kasno, tijelo je ostalo bez dovoljno tekućine. Taj alarm u nama pali centar za žeđ u našem mozgu. Žeđ je zapravo nesrazmjer između soli i tekućine u tijelu. A njihova ravnoteža je bitna zbog normalnog rada naših stanica i tkiva. O tekućini ovisi naša probava, tjelesna temperatura, prijenos kisika u tijelu i još mnogo, mnogo drugih funkcija bez kojih - jednostavno ne možemo! Vode ima u svim organima - 83% naše krvi je voda, 82% bubrega je voda, kao i 75% mozga!
 
Neprocjenjive savjete o tome koliko tekućine morate piti, ali i zašto – doznajte od stručnjaka u prilogu Provjerenog!

Pročitajte i ovo Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih" Loša voda - 3 Nije za piće ni za kupanje Uredno im stižu računi za vodu punu blata i mulja: Komunalno tri godine ne rješava problem, a direktor dao otkaz

 Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene