Iznimno veliko zanimanje pripisuje se i popularizaciji spravljanja kulinarskih delicija u našem šou Masterchef. Kao više od 3.000 kolega i Lucija Došen se nada da će imati dovoljno bodova da jednoga dana postane kuharica. 'Zanima me to, volim kuhati, volim se time baviti, pa sam tako i odabrala. Gledala sam i Masterchef i tako i odlučila', povjerila nam se Lucija.
Mjesta u školama ima samo za nešto više od polovice prijavljenih učenika. 'Mi u principu svake godine dobijemo oko 50 učenika više, znači više od jednog razrednog odjeljenja, a možemo uvijek upisati konstantan broj', rekla je Jadranka Nekić, s Ugostiteljsko-turističkog učilišta. Kulinarske emisije u kojima se promovira kreativnost i umjetnost pripremanja hrane itekako utječu na odabir zanimanja.
'Onda se oni oduševe s tim pristupom s tim načinom, s tim usponom s tom mogućnošću vertikalnog uspona i ova škola im ne predstavlja ono ja sam samo kuhar i radim u nekom restoranu, nego ja sam kuhar i u životu mogu ostvariti puno više od biti običan kuhar', ističe Nekić. A upravo je to ostvario Vinko Tudor koji je nedavno ostvario svoj san i otvorio konobu na otoku Krku.
Svoje zanimanje obožava. 'Kuhar je jedno lijepo zanimanje, plaće su dosta dobre, uvjeti su dobri, ima posla, tko voli kuhati, tko to želi taj će naučiti kuhati i radit će', smatra on. Koji god bio motiv da se postane vrhunski kuhar, važno je da čovjek bude sretan s onim što radi, a gost s onim što dobije na tanjuru.