Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve traženija biljka

Znate li kako pripremiti obrok sa šparogama?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sezona je šparoga. Ta biljka raste u Primorju, a njezina ljekovita svojstva i znanstveno su dokazana!

Ne čudi stoga da je potražnja za šparogama sve veća. A donosimo vam i savjet - kako ih pripremiti u slastan obrok!

Pročitajte i ovo Muškarac je pojeo samo jedan zalogaj curryja i umro od alergijske reakcije kobna reakcija Pojeo samo jedan zalogaj jela s piletinom i srušio se: Umro je za nekoliko dana Kazna za branje šparoga - 2 Vrtoglave cijene Ako planirate brati šparoge, nabavite dozvolu jer bi bez nje mogli dobiti kaznu: Ipak, postoji dobra vijest

Kroz gustu makiju, po kamenitom tlu korak po korak, Goran je u potrazi za šparogama. Za sat vremena ubrao je tek manji stručak. "Nisam još doživio da se šparožina iz koje rastu ove mlade smrzne - ove godine se i to desilo - nije palo nekoliko mjeseci kiše, inače bi sad bi za ovo isto vrijeme ubrali 2,3 kile", istaknuo je Goran Marević.

Šparoge se skrivaju uglavnom u šipražju, grmlju, gustoj makiji i tako da ih je teže primijetiti, no kada se oko jedanput privikne - lako je naći plod. "Baš da se isplati - ne isplati se ali kažem, to koliko provedete vremena u prirodi - svakako će vam se vratiti", dodaje Goran.

Pri branju šparoga potreban je prez. Osim zmija - moguće su i razne zaraze. "Ja ne znam kako se sve mogu šparoge koristiti da se ne uništi njihovu nutritivnu vrijednost, ali svakako dobro ispiranje odnosno pranje", upozorava dr. sc. Đana Pahor, epidemiolog ZZJZ Rijeka.

A kad se operu, spremne su za uporabu. Najjednostavnije je napraviti kajganu sa šparogama. "U principu je kombinacija s jajima dobra, bilo s tvrdo kuhanim jajima, bilo s fritajom", pojašnjava Danijela Kramarić, vlasnica restorana.

Stručnjaci kažu - šparoga je jako zdrava, puna vitamina, minerala, inulina. "Antioksidansi su ti koji sprječavaju dijeljenje slobodnih radikala a znamo da slobodni radikali utječu na stvaranje karcinoma tako da zapravo djeluju i u prevenciji karcinoma", kaže nutricionistica dr.sci. Sandra Pavičić Žeželj.

Sredinom tjedna prognostičari najavljuju kišu. Tada bi napokon primorske šume mogle biti pune šparoga. Pa zašto se ne odlučiti za jednu zdravu šetnju i branje - ovih zdravih divljih plodova prirode.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene