Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jesu li vam uplaćeni doprinosi?

Država ne naplaćuje od tvrtki, ali probajte vi ne platiti...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako uopće može doći do toga da jedan trgovački div poput Peveca dođe u situaciju da ostane bez novca za plaće? Pevec tvrdi da su ga uništili drugi, koji njemu nisu plaćali. Taj začarani krug neplaćanja odavno je poznat u gospodarstvu.

Gotovo 25 tisuća tvrtki ne plaća poreze i doprinose na plaće već mjesecima. Iako je to novac koji bi se slijevao u proračun, država ne čini ništa da ga naplati. Ali će zato običnom građaninu za mnogo manje dugove ovrhom promptno sjesti na plaću. Zašto se velikima prašta? Uz plaće, radnici Peveca traže i doprinose koji im nisu isplaćeni od lipnja. 'Dobio sam 500 kuna za deveti mjesec za brašno i šećer da si uzmem tu i to je sve', rekao je jedan radnik Peveca. Zbog neplatiša proračun i mirovinski fondovi tanji su za više od milijardu kuna. Uz Peveca doprinose na plaće do rujna nije platilo više od 24 tisuće poduzeća u kojima je zaposleno 44 i pol tisuća radnika. Da im porezi na plaće nisu isplaćeni, radnici često prekasno saznaju.

Pročitajte i ovo ZET auobusi Novo povećanje Radnicima u Zagrebačkom holdingu i ZET-u rastu plaće, a mijenjat će se i koeficijetni za vozače Vozila hitne pomoći - 1 Sindikat Zajedno Novi štrajk u zdravstvu? ''Pa jesmo li mi toliko glupi ili nas rade budalama?''

>> Uplakana Višnja Pevec: U istoj smo situaciji kao i radnici

Običnom građaninu država će za mnogo manje dugove promptno sjesti na plaću 'Porezna Uprava raspolaže takvim podacima ili trebala bi raspolagati tako da se u svakom slučaju radnik može obratiti Poreznoj upravi, može se naravno obratiti i Regosu', rekla je Marina Kasunić Peris, pravni savjetnik SSSH. Gužve za takvu provjeru baš i nema. S druge strane, unatoč instrumentima kontrole samostalna reakcija Porezne Uprave često izostaje. 'Jednostavno poslodavci ostaju nekažnjeni i takva praksa jednostavno egzistira i onda smo u nekakvom zrakopraznom prostoru', kaže Kasunić Peris.

Kazne od pet tisuća do pola milijuna kuna koje inspekcije porezne uprave i napišu velikim dužnicima kasnije dolaze na naplatu. 'To je istina jer veliki poduzetnik je i veliki problem, državni problem', rekao je dr.sc. Vlado Brkanić. Zašto porezna Uprava gleda kroz prste svojim dužnicima nisu nam objasnili. Brkanić tvrdi razlog je nelikvidnost koju generira upravo država.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene