458668
458668
458668
458668
458668

ZNATE LI DOKAD VAM VRIJEDI OSOBNA? Možda je vrijeme da provjerite

  • , 29.11.2016., 16:44
  • Autor:
  • komentara

Prema podacima MUP-a važeću osobnu iskaznicu u Hrvatskoj ima 3 milijuna 722 tisuće i 466 punoljetnih građana, izdaju se na pet godina, no ne vode svi računa o datumu isteka.

 
 
 
 
Veliki broj nevažećih osobnih iskaznica (Video: Vijesti u 17 h)
Veliki broj nevažećih osobnih iskaznica (Video: Vijesti u 17 h)

Iako se nevažeće iskaznice prema zakonu moraju zamijeniti u roku od 15 dana, a u suprotnom se plaćaju kazne, to je zaboravilo učiniti gotovo 30 tisuća osoba.

Marijana Potočanac iz Požege na šalter požeške policije stigla je zbog istekle osobne iskaznice.

„Čitala sam kakve su kazne i onda kad sam pogledala svoje dokumente i vidjela sam da sam u gadnom prekršaju“, kazala je.

I nije jedina. Red se stvorio nakon upozorenja policije da u požeškom kraju mnogi imaju nevažeće iskaznice.

„Pozivamo sve građane da provjere rok važenja svoje osobne iskaznice i da u roku od 15 dana sukladno Zakonu o osobnoj iskaznici podnesu zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice ukoliko je ona istekla“, poručila je Ivana Radić, glasnogovornica PU Požeško-slavonske.

Osobne iskaznice izdaju se na rok od 5 godina, pa građani često zaborave na datume.

Osobna iskaznica kartica je koju građani možda i najrjeđe koriste, no ona mora biti valjana, a ako joj je istekao rok kazna je 500 kuna.

Požežani s nevažećim osobnim iskaznicama nisu iznimka. U Hrvatskoj takvu ispravu ima svaki 135. punoljetni građanin.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se