Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dugogodišnji sveučilišni profesor

Znanstvenik Juraj Plenković preminuo u 77. godini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Profesor Juraj Plenković, ugledni znanstvenik i dugogodišnji sveučilišni profesor Sveučilišta u Rijeci, te utemeljitelj i predsjednik Znanstvenog odbora osamnaest međunarodnih znanstvenih skupova 'Društvo i tehnologija' iznenada je jučer umro u Crikvenici u 77. godini.

Juraj Plenković rođen je 18. srpnja 1934. godine u Svirčima na otoku Hvaru. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1962. godine te magistrirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu iz područja javnog zdravstva 1971. godine. Na Sveučilištu u Warszawi 1974. godine stekao je doktorat iz društvene prevencije, a potom je 1988. doktorirao ekonomiju na gdanjskom sveučilištu. Osim u Rijeci, bio je redoviti profesor Sveučilišta u Krakowu.

Pročitajte i ovo Tučnjava u školi - 4 Oglasila se ugledna profesorica Reakcija na incident: "Banožić se vratio ispijanju kavice, a profesor je prebijen, ponižen i bez posla" Igor Seregi, Goran Grgić, Rene Bitorajac, Dean Acimović Sustav zakazao Sin našeg poznatog glumca bio žrtva nasilja: "Daj ih više zaštitite od pokvarenih i nadrkanih profesora"

Istinski hrvatski vizionar

Profesor Plenković je, ističu njegovi kolege u komunikološkom društvu, kao poljski i hrvatski sveučilišni profesor, znanstvenik, političar, čakavski pjesnik, umjetnik i vrsni poznavatelj slavenske kulture i veliki prijatelj Poljske, bio istinski hrvatski vizionar, humanist, pedagog, odgajatelj, nastavnik, edukator i metodičar tehnologije razvoja obrazovanja za novo društvo znanja.

Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih znanstvenih nagrada i priznanja, među ostalim, i godišnje nagrade Ministarstva znanosti obrazovanja i športa 'Ivan Filipović' iz područja visokog školstva, za kvalitetno i uspješno djelovanje na međunarodnim postignućima u promicanju Hrvatske znanosti, odgoja i obrazovanja u procesu pridruživanja Europskoj uniji.
 (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene