442010
442010
442010
442010
442010

Znanstvenici podnijeli su kaznenu prijavu protiv Šustarovog pomoćnika

  • , 01.07.2016., 13:54
  • Autor:
  • komentara

Hrvatski Znanstveni centri izvrsnosti iz područja znanosti, tehnologije i matematike podnijeli su kaznenu prijavu protiv pomoćnika ministra znanosti, obrazovanja i sporta Kreše Zadre zbog, kao su rekli u petak na konferenciji za tisak u Zagrebu, samovolje kojom onemogućuje realizaciju već odobrenih sredstva Europske unije.

 
 
 
 
Pomoćnik ministra obrazovanja Krešo Zadro (Foto: Arhiva/Robert Anic/Pixsell)
Pomoćnik ministra obrazovanja Krešo Zadro (Foto: Arhiva/Robert Anic/Pixsell)

Znanstveni centri izvrsnosti u STEM području podnijeli su Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv Zadre za kazneno djelo protiv službene dužnosti zlouporabom položaja, rekao je ovlašteni odvjetnik Veljko Miljević.

Trinaest znanstvenih centara izvrsnosti odabrano je nakon svih provedenih postupaka i za njihov rad predviđeno je 50 milijuna eura u operativnom programu "Kohezija i konkurentnost" 2014. – 2020.

Prošle su gotovo dvije godine otkako su centri završili postupak ali neće dobiti sredstva koja su za njih namijenjena, koja su planirana u proračunu Europske unije, te za koje je Hrvatska već dobila predujam i to zahvaljujući samovolji jednog državnog činovnika, rekao je Gordan Lauc.

Akademik Slobodan Vukičević kazao je da nije pomoćnikovo da ocjenjuje uspješnost centara jer su svi ono prošli postupak međunarodnih recenzija, te dodao da se radi o pokušaju da se omogući pogodovanje nekima koji to nisu zaslužili.

Neuspješni znanstvenik Zadro bi ugurao NK Trnje da igra na Europskom nogometnom prvenstvu, kazao je Vukičević.

Napravio veliku štetu znanstvenim centrima

U kaznenoj prijavi kaže se da je Zadro kao službena osoba s ciljem da drugom prouzroči štetu prekoračio granice svoje ovlasti odnosno nije donio odluku o raspisivanju javnog natječaja za strukturne fondove na iznos od 304 milijuna kuna zbog čega je za znanstvene centre izvrsnosti nastupila velika šteta.

Na priopćenje centra s početka lipnja o ovom problemu odgovorilo je priopćenjem Ministarstvo da nema bojazni da istraživački sektor u sedmogodišnjem razdoblju 2014-2020 neće uspjeti u povlačenju sredstava jer je krajnji rok za njihovu realizaciju 2023. godina.

Osim Državnom odvjetništvu, centri su se obratili premijeru, predsjednici države i ministru znanosti s molbom da ne čekaju završetak kaznenog procesa, već da preuzmu odgovornost i u skladu sa svojim položajem i ovlastima odmah učine sve da zaštite znanstvene centre izvrsnosti i omoguće znanstvenicima da rade svoj posao.

Svatko od voditelja ZCI-ja mogao je ostati živjeti i raditi u inozemstvu, no mi smo se u nekom trenutku odlučili vratiti jer vjerujemo u ovu zemlju i želimo joj osigurati bolju budućnost. No, ako mi odemo, onda će morati otići i nekoliko stotina najpametnijih mladih ljudi koje Hrvatska danas ima, kazali su.

Stanje u hrvatskom znanstvenom sustavu tragično

Stipan Jonjić je kazao da je stanje u hrvatskom znanstvenom sustavu tragično i da se Hrvatska izjednačila sa zemljama na europskom začelju. Svih 13 novih europske države ukupno povuče samo četiri posto europskih sredstava namijenjenih za te svrhe. Ovo je prilika da popravimo stanje u znanosti, kazao je i dodao da je to jedan od najtežih trenutaka u njegovoj znanstvenoj karijeri.

Znanstvenici ističu da je Zadro tražio od centara da pristanu na samo 20 milijuna eura, a kada su to odbili on im je zaprijetio da će ih ukinuti i raspisati novi natječaj.

Nakon što smo to odbili, Zadro je doveo u pitanje samu proceduru proglašenja centara izvrsnosti, rekla je Rozelindra Čož-Rakovac.

Dovode u pitanje naš dosadašnji rad koji je do sada stalno evaluiran. Nedopustivo je da nas tako omalovažavaju, kazao je Jonjić.

Pomoćnik ministra pokušava ta sredstva ostaviti za neke druge, ali to pokazuje da on ne zna kako funkcionira sustav znanstvenog ocjenjivanja, kazao je Vukičević i dodao da je zbog politike korupcija i pogodovanja u dodjeli projekata Hrvatska pala na začelje i da se nalazi u skupini s Rumunjskom, Bugarskom i Latvijom.

Treba ukloniti osobe koje derogiraju europski sustav znanstvenog ocjenjivanja, kazala je Vlasta Bonačić-Koutecky i upozorila da se oni ne bore za sebe nego za mlade ljude. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se