Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveći blagdan

Znamo li zašto slavimo Uskrs?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kuhana šunka, pisanice i mladi luk za doručak vjerojatno su mnogima prve asocijacije na Uskrs. No, znamo li uopće zašto slavimo taj najveći i najvažniji kršćanski blagdan?

Nakon što su ga odlučili pogubiti, Isusa su okrunili trnovitom krunom i na rame mu stavili veliki drveni križ. Na putu do brda na kojem su ga razapeli, Isus je trpio velike muke kojih se kršćani spominju na Veliki petak.

Pročitajte i ovo Uskrs, ilustracija Sretan Uskrs Znate li razliku između Uskrsa i Vazma? Neki su običaji jako zanimljivi Slika nije dostupna 'Uskrs pobjeđuje svako beznađe' Bozanić: Ne gajimo ispraznu nadu da će nam netko drugi čudesno riješiti probleme

Kada je umro na križu, Isusovo mrtvo tijelo položeno je u grob na čiji je ulaz položen veliki kamen, a trećeg dana od smrti, prema Novom zavjetu, on je uskrsnuo, kako je i navijestio. Prve su ga uskrsnulog vidjele Marija Magdalena i još jedna sljedbenica, a nakon toga se ukazao i dvojici svojih učenika.

>> Evo nekoliko stvari koje možda niste znali o Uskrsu

>> Što ako vam ponestane boje za pisanice?

Koja je simbolika i značenje Isusove smrti na križu i uskrsnuća? Prema kršćanskom vjerovanju Isus je došao svojom smrću i uskrsnućem spasiti čitav svijet. Na križu je umro kako bi sve ljude otkupio od grijeha, a kršćanska vjera temelji se upravo na uskrsnuću Isusa Krista.

Poruka Uskrsa je da je ljubav pobijedila smrt i tu je razlog slavlja ovih dana - Isus je živ, glasi poruka. Svojom smrću, prema kršćanskom vjerovanju, Isus je otkupio grijehe ljudi, a svojim uskrsnućem je raskinuo lance smrti, čime je život pobijedio smrt.

U ranokršćansko doba Uskrs se slavio svake nedjelje, a od 2. stoljeća slavi se jedanput godišnje nakon prvoga proljetnog punog mjeseca, između 21. ožujka i 25. travnja.

Uskrs se slavi još od apostolskih vremena, a vuče podrijetlo u židovskom blagdanu Pesahu, odnosno Pashi. Dok su Židovi slavili čudesna Božja djela, koja je pokazao i izlaskom Izraelaca iz egipatskoga ropstva, kršćanska se vjera usredotočuje na Isusovo Uskrsnuće, prijelaz iz smrti u život.

Još su najranije kršćanske zajednice, po uzoru na pashalno bogoslužje, provodile uskrsnu noć u bdijenju, čitanju biblijskih tekstova i molitvama u očekivanju ponovnoga dolaska Gospodnjega.

Najveći kršćanski blagdan slavi se tri dana, počinje večerom Gospodnjom na Veliki četvrtak, preko Velikog petka i Velike subote, a vrhunac slavlja čini bdijenje noć uoči Uskrsa. Priprema za Uskrs je četrdesetodnevni post što počinje na Pepelnicu kao vrijeme sjećanja na krsna obećanja i pokore.

Uskrs je pomičan blagdan, utemeljen na lunarnom kalendaru sličnom, ali ne identičnom, hebrejskom kalendaru - u zapadnome kršćanstvu Uskrs uvijek dolazi na nedjelju između 22. ožujka i 25. travnja, a u istočnome kršćanstvu između 4. travnja i 8. svibnja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene