Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokazala istraživanja

Zmajlović: Zanimanja budućnosti vezana su za zaštitu okoliša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović rekao je da su prema istraživanjima zanimanja budućnosti vezana za segment zaštite okoliša te da bi u Hrvatskoj uspostava cjelovitog sustava gospodarenja otpadom omogućila udvostručenje broja radnih mjesta u kratkom roku, sa 6000 na 12.000, a razvoj niskougljičnog gospodarstva otvaranje 80.000 novih, zelenih, radnih mjesta do 2050.

"Istraživanja pokazuju da su zanimanja budućnosti vezana upravo za segment zaštite okoliša. Prema podacima Europske komisije više od 20 milijuna poslova u Europi već je povezano s okolišem, a taj sektor i u godinama krize bilježi rast. Zato je naše strateško opredjeljenje održivi razvoj Hrvatske", istaknuo je Zmajlović na radionici "Hrvatska pamet Hrvatskoj – održivi razvoj".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mostov ministar poručio Slaven Dobrović: Plan gospodarenja otpadom moj je doprinos boljoj Hrvatskoj Slika nije dostupna Tri glavna cilja 'U energetsku učinkovitost uloženo više od 2,5 milijardi kuna'

To, dodao je, znači razvoj temeljen na ekonomiji koja je zelena, niskougljična, prilagodljiva klimatskim promjenama te učinkovita u upotrebi resursa.

Budući da je Europa kontinent najsiromašniji sirovinama, Zmajlović je naglasio da je nužno omogućiti gospodarski rast koji će se temeljiti na održivom korištenju prirodnih resursa i vrijednih sirovina te cirkularnoj ekonomiji.

"Primjena temeljnih načela cirkularne ekonomije, znači da proizvode i sirovine ponovno upotrebljavamo, popravimo, preradimo i recikliramo, jamči uštede energije i sirovina, manju ovisnost o uvoznim sirovinama i direktno je vezan uz otvaranje novih radih mjesta u sektoru koji možda jedini raste dvoznamenkastim postotkom", istaknuo je Zmajlović.

Naglasio je da je veliki potencijal za zeleni rast i razvoj i nova radna mjesta, i to usmjerena visokoobrazovanim kadrovima kroz razvoj modernih tehnologija i inovacije, u području energetske učinkovitosti.

"Mjere energetske učinkovitosti prepoznate su kao najučinkovitiji način ublažavanja klimatskih promjena jer direktno utječu na smanjenje emisija stakleničkih plinova. Projektima energetske obnove obiteljskih kuća, višestambenih zgrada, komercijalnih objekata, ili nabavom ekološki prihvatljivih hibridnih i električnih vozila, čini se dobro za okoliš, građanima se smanjuju troškovi i povećava kvaliteta života, a domaćim tvrtkama i obrtnicima osigurava posao", poručio je ministar.

Istaknuvši da je upravo očuvana priroda po istraživanjima među tri glavna motiva za dolazak turista u Hrvatsku, Zmajlović je naglasio da se jedino ulaganjima u infrastrukturu stvaraju preduvjeti za održiv rast turizma da naši nacionalni i parkovi prirode postanu generator razvoja šire regije – otvaranjem potencijala lokalnom stanovništvu za razvoj usluga u turizmu i plasiranje poljoprivrednih proizvoda. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene