Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar se hvali

Zmajlović: U tri i pol godine pokrenuti projekti energetske učinkovitosti vrijedni 2,2 milijarde kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u ponedjeljak je izjavio da su u zadnje tri i pol godine pokrenuti projekti energetske učinkovitosti u javnom i privatnom sektoru ukupne vrijednosti 2,2 milijarde kuna.

"To je način na koji omogućavamo održivi razvoj Hrvatske. Svim tim projektima stvorili smo 11.000 zelenih radnih mjesta i preduvjete za još 16.000 zelenih radnih mjesta u sljedeće četiri godine", istaknuo je Zmajlović tijekom posjete Virovitičko-podravskoj županiji.

Pročitajte i ovo Stjepan Kožić Ne biraju se riječi Oštar odgovor Kožićeva stožera Zmajloviću: ''Manipulativan je i očajan kad ovako mijenja mišljenja te gnjusno laže javnosti'' Slika nije dostupna Ministar Zmajlović se hvali U 'Velikoj čistki' realiziraju se projekti od 512 milijuna kuna

Zmajlović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller obišli su Opću bolnicu u Virovitici kojoj je odobren projekt energetske obnove zgrade u kojoj se nalaze odjeli kirurgije, interne medicine, fizikalne terapije, otorinolaringologije i oftalmologije, te rodilište. Vrijednost projekta je gotovo 2,5 milijuna kuna, a Fond će ga sufinancirati sa 40 posto sredstava. Provest će se obnova pročelja i ugradnja nove vanjske stolarije.

"Realizacijom tog projekta bolnica će ostvariti uštede u potrošnji toplinske energije od oko 40 posto, a emisija onečišćujućih tvari bit će manja za gotovo 60 posto. Odjeli koji se nalaze u toj zgradi rade 24 sata dnevno te kroz njih prođe gotovo 24.000 pacijenata godišnje. Provedbom tog iznimno važnog projekta smanjit ćemo troškove i povećati kvalitetu zdravstvene usluge, koja je našim pacijentima najvažnija", rekla je sanacijska upraviteljica bolnice Marijana Živko.

'U energetsku učinkovitost uloženo više od 2,5 milijardi kuna'

Zmajlović i Müller obišli su i plantažu duhana tvrtke Agroduhan u Slatini koja također provodi projekt obnovljivih izvora energije, ugradnju 200 solarnih sušnica duhana koji će uzgajivačima omogućiti da postanu konkurentniji na tržištu.

"Podržavamo projekt postavljanja 200 solarnih sušnica na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima vrijedan 5,6 milijuna kuna i Fond ga je spreman sufinancirati s 80 posto iznosa", istaknuo je Zmajlović. Dodao je kako će prelaskom sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije dati veliki doprinos čišćem okolišu, smanjit će troškove i povećati konkurentnost. Osim duhana, može se sušiti voće, ljekovito i začinsko bilje.

Na slatinskom području provodi se i projekt gradnje fotonaponske elektrane Medinci. Projekt je vrijedan 6,2 milijuna kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira ga s 80 posto.

"Elektrana će od sunčeve svjetlosti godišnje u prosjeku proizvoditi preko 565.000 kWh električne energije. Uz proizvodnju električne energije, elektrana je projektirana tako da se zemljište površine oko 1,5 hektara ispod nje koristi za proizvodnju povrća, po čemu je jedinstvena u Hrvatskoj", istaknuo je Müller. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene