Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekršio Zakon o otpadu

Zmajlović: Protiv Bandića ćemo podnijeti optužni prijedlog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović rekao je novinarima kako je gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić prekršio članak 15. Zakona o otpadu.

Ministar Zmajlović rekao je kako je hitnim mjerama od strane ministarstva naređeno Gradu Zagrebu da putem svojih komunalnih društava osigura gospodarenje komunalnim otpadom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rušenje gradonačelnika ''Treba konačno maknuti Bandića iz Zagreba, a jedino ujedinjena ljevica to može'' Slika nije dostupna Ministar Zmajlović 'Nisam u nikakvim odnosima s Petrom Pripuzom. Nisam pogodovao tvrtki Cezar'

'Ministarstvo zaštite okoliša najvjerojatnije će već u ponedjeljak podignuti optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu protiv odgovorne osobe u Gradu Zagrebu, gradonačelnika Milana Bandića i Grada Zagreba, zbog toga što je svojim postupanjem doveo u ugrozu zdravlje svih građana grada Zagreba', rekao je Zmajlović na konferenciji za novinare.

>> Zagrebu više ne prijete zaraze: Prosvjednici deblokirali ulaz na smetlište u Jakuševcu

Zbog povrede članka 15. Zakona o otpadu na Prekršajnom će sudu biti podnesena prijava protiv gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

U članku 15. stoji kako su 'gradonačelnik, odnosno gradsko vijeće i načelnik općine dužni na svom području osigurati uvjete i provedbu propisanih mjera za gospodarenje komunalnim otpadom'.

Zmajlović je istaknuo da je u 12,30 sati inspekcija zaštite okoliša obavila nadzor, izrekla usmene mjere i naložila gradonačelniku i Gradu Zagrebu da osigura i uspostavi putem svojih komunalnih društava da sustav gospodarenja otpadom funkcionira i da se otpad u gradu Zagrebu makne s ulica.

Na pitanje novinara znači li to da je odlagalište otpada Jakuševec danas popodne odblokirano zahvaljujući njegovom inspekcijskom nadzoru i pokrenutom optužnom prijedlogu a ne dobrom voljom gradonačelnika Bandića, ministar Zmajlović je odgovorio da se radi o nalogu i naređenju inspekcije zaštite okoliša pod prijetnjom prekršajnih i kaznenih mjera.

'Vjerujem da je ovdje ipak došlo do razuma i da se dogodilo to da se poštuju zakoni i da je gradonačelnik poduzeo ono što mu je bilo u moći. No, pitanje je zašto su tri dana građani Zagreba morali ipak trpjeti neodvoz komunalnog otpada', rekao je Zmajlović.

Naglasio je kako u Hrvatskoj moramo osigurati da se sustav gospodarenja otpadom implementira i profunkcionira.

'Činjenica je da se ne može riješiti preko noći, činjenica je da se ni Jakuševec nije mogao ni zatvoriti niti sanirati do ponedjeljka ali je isto tako činjenica da nema više alibija jer se ovaj konkretan slučaj stavlja pod tepih i ne riješava više od 10 godina, i zato je bitno da gradska vlast poduzme sve mjere kako bi se osiguralo da se taj problem dugoročno riješi', poručio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene