447645
447645
447645
447645
447645

Hasanbegović poručio Milanoviću: 'Priča o Udbi nije završena nego je tek počela'

  • , 23.08.2016., 15:32
  • Autor:
  • komentara

Tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović (HDZ) ustvrdio je u utorak da Hrvatska nije dosegla visoku razinu borbe protiv totalitarnih režima "jer smo svjedoci rehabilitacije zločina jugoslavenskog komunističkog terora", te poručio predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću da "priča o Udbi nije završena nego je tek počela".

 
 
 
 
Zlatko Hasanbegović (Foto: Zarko Basic/PIXSELL)
Zlatko Hasanbegović (Foto: Zarko Basic/PIXSELL)

Nakon obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima u Hrvatskom saboru, Hasanbegović je rekao kako je Zoran Milanović poslije ukidanja saborskog pokroviteljstva nad Bleiburgom i verbalnog ideološkog rata koji je začeo, sada kada mu se vraća kao bumerang, lakonski zaključio kako je priča o Udbi završena, "ali ja mogu reći da nije završena nego je tek počela".

"Nažalost, ne da Hrvatska nije dosegla visoku razinu borbe protiv totalitarnih režima, nego smo u protekle četiri godine prisustvovali procesu pokušaja restauracije i rehabilitacije zločina jugoslavenskog komunističkog terora", istaknuo je Hasanbegović.

Ministarstvo kulture je na mrežnim stranicama objavilo izvornu integralnu verziju teksta Rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu, kazao je Hasanbegović napominjući da se u njoj u taksativno nabrajaju obveze zemalja članica EU-a i onih koji žele pristupiti Uniji. Dodaje kako je dovoljno usporediti te obveze s onim što danas imamo u Hrvatskoj, kako bi uočili da smo daleko od iskrenog i cjelovitog suočavanja s prošlošću.

Odgovarajući na pitanje je li primjetio i pokušaje rehabilitacije ustaškog režima, Hasanbegović je rekao da se tu radi o marginalnim ekscesnim pojavama koje imaju obilježja društvene patologije.

"To su marginalni ekscesi, dok s druge strane postoji sistemska rehabilitacija jugoslavenskog komunizma, iza kojega su stajale utjecajne društvene i državne elite. Kruna svega je, bez presedana, slučaj 'Lex Perković' koji je upravo u kontekstu svih ovih rezolucija dobio svoj logičan ishod u presudi minhenskog suda kojim je njemačko pravosuđe zadalo moralni i pravnopolitički udarac tadašnjim akterima hrvatske politike - Ivi Josipoviću, Zoranu Milanoviću i SDP-u koji je pravni i stvarni sljednik Komunističke partije", rekao je.

Hasanbegović kaže da rezolucija Europskog parlamenta traži od svih komunističkih i postkomunističkih stranaka da se cjelovito suoče s prošlošću, jasno i nedvosmisleno osude zločine komunizma, te ponovno preispitaju vlastitu i povijest komunističke vladavine.

Na pitanje koliko se osjeća odgovornim što se sve to ponavlja, ustvrdio je da se i prije nego što je ušao u politiku, kao i sada, jasno borio da se državne vlasti suoče s komunističkom prošlošću. "Da se dekonstruira 'duboka država' koja je, što se vidjelo u slučaju 'Lex Perković', bila sposobna instrumentalizirati ustanove Hrvatske kako bi zaštitila svoje partikularne interese i po cijenu međunarodne kompromitacije ugleda Hrvatske", kazao je Hasanbegović. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se