Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Ministar kulture

O UKINUTOM POVJERENSTVU 'Više nema svoju svrhu i neće biti potrebno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar kulture Zlatko Hasanbegović izjavio je u ponedjeljak da je Stručno povjerenstvo za neprofitne medije ukinuo sukladno zakonu te najavio da će uskoro iznijeti načela kulturne politike iz kojih će biti jasno da više nema potrebe za takvim povjerenstvom.

"Povjerenstvo je utemeljeno u sklopu takozvane medijske politike ministarstva. U radu i oko rada Povjerenstva postojale su brojne kontroverze, od nejasnih mjerila za dodjelu novčane potpore, navoda o sukobu interesa, no to nije ključno. Ključno je da je Povjerenstvo donijelo odluku za 2015., sada ulazimo u novu proračunsku godinu, ubrzo ću iznijeti glavna načela svoje kulturne politike iz kojih će dodatno biti jasno da više neće biti potrebe za ovim povjerenstvom", rekao je Zlatko Hasanbegović novinarima u Saboru.

Pročitajte i ovo Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu" Sabor Izvanredna sjednica Oporba zaključkom traži smjenu uprava svih odgovornih za aferu "plin za cent"

Odbio je tvrdnje da je povjerenstvo razriješeno kako bi se imenovalo neke druge članove, "i to njihove ideološke antipode".

"To nema veze s istinom", poručio je ministar i ponovio kako Povjerenstvo "više nema svoju svrhu i neće biti potrebno".

Hasanbegović je novinarima podijelio podatke o sredstvima dodijeljenim po odlukama Povjerenstva te ocijenio da "svatko pametan i površno upućen u tu problematiku može izvući svoje zaključke".

Na pitanje znači li to da država više neće financirati neprofitne medije, odgovorio je kako novinari iz rečenoga mogu sami zaključiti.

Hasanbegović je kazao kako mu je žao što za ponedjeljak zakazana sjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu nije održana zbog nedostatka kvoruma, no kazao je kako o tome nije razgovarao sa zastupnicima parlamentarne većine, jer zastupnici rade svoj, a ministri svoj posao.

"Bez obzira na povod i bez obzira što je riječ o presedanu, jer ni jedan ministar nije pred saborskim odborima odgovara za odluku koja nije u djelokrugu Sabora, svaki puta ću se odazvati na poziv i odgovarati na pitanja saborskih zastupnika", poručio je Hasanbegović.

M. Tuđman: U SDP-ovih zastupnika višak ideologije nad argumetima

Na zakazanu sjednicu od HDZ-ovih članova došao je samo Miroslav Tuđman, koji je kazao kako nije riječ o dogovorenom bojkotu. "Odbor je sazvan u petak kasno popodne, relativno kratko vrijeme je bilo za organizaciju i ljudi su vjerojatno morali premiještati obveze da bi mogli stići, ne znam razloge", odgovorio je Tuđman na pitanje zašto drugi HDZ-ovi članovi nisu došli na sjednicu odbora.

Ocijenio je i da se iz onoga što su na sjednici kazali SDP-ovi zastupnici, čita "višak ideologije nad argumentima". "Lijeva opcija unaprijed je došla sa zaključkom koji, ako se ne donese, kažu da nema potrebe za sjednicom. Drugim riječima, uopće im nije stalo do argumenata", rekao je Tuđman.

Smatra kako postoji potreba za financiranjem neprofitnih medija, ali i da su ta sredstva do sada dodjeljivana po ideološkim kriterijima. "Sada je nastala halabuka upravo zbog toga što neće isti dobivati sredstva, nego će vjerojatno novi kriteriji biti definirani i na drugi način će se distribuirati sredstva", uvjeren je Tuđman.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene