Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od hrane do prijevoza

Život u Hrvatskoj sve skuplji: "Treba reći da se ovog poskupljenja treba ozbiljno bojati''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Život u Hrvatskoj u posljednjih godinu dana sve je skuplji.

Zavod za statistiku objavio je podatke prema kojima su narasle cijene gotovo svega - od hrane do prijevoza. I dok sindikati strahuju, stručnjaci smiruju i poručuju - blagi rast cijena pozitivno će se odraziti na ukupnu ekonomsku sliku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Inflacija u eurozoni Od Hrvatske je gora samo jedna zemlja: Pogledajte koliko su rasle cijene u godinu dana Ilustracija Doznajemo cijene Požurite na benzinske postaje: Od ponoći ponovno poskupljuje gorivo

I građani osjete da su cijene sve veće i veće.

"Kompletno voće, povrće, u svakom slučaju, a sve ostalo potiho da se o tome uopće ne govori", kaže gospođa Mirjana. Gospođa Branka kaže da su skuplje režije.

"Penzije sve manje, cijene sve više, i to je tako", kaže Mirjana.

Zbog visokih cijena Zadrani - ironični.

"Ja mislim da je sve pojeftinilo, i da mi idemo užasno naprijed!", kaže tako Zadranka Ana.

A da je sve skuplje potvrđuju i podaci Zavoda za statistiku. U veljači su cijene na godišnjoj razini narasle za 1,4 posto, što je najveći skok od kolovoza 2013. Najviše su rasle cijene goriva, 16,3 posto, potom prijevoza 7,3 posto, restorana i hotela 3,8 posto, hrana i bezalkoholna pića skuplji su za 3,4 posto, a duhan i alkohol za 2,3 posto.

"Treba reći da se ovog poskupljenja treba ozbiljno bojati. S jedne strane zbog osjetnog poskupljenja hrane i pića, s druge strane zbog poskupljenja goriva, jer sredstva koja su ljudi prenamjenjivali zbog jeftinijeg goriva za potrošnju na nešto drugo, sada će potrošiti na gorivo i neće imati raspoloživih sredstava za neku drugu potrošnju", smatra Krešimir Sever (Nezavisni hrvatski sindikati).

Ekonomisti: Blaga inflacija dobra je stvar

Ipak, ekonomisti smatraju da je blaga inflacija, odnosno rast cijena, dobra stvar, jer u suprotnom - ekonomija stoji. Također, zbog porezne reforme rasle su plaće, a potrošnja ionako raste već 29 mjeseci zaredom.

"Čim imamo inflaciju, nemamo razloga zbog čega bi odugovlačili s kupnjama, pogotovo ovih roba kojima su veće vrijednosti, što onda automatski još dodatno zagrijava ekonomsku aktivnost, sad je samo pitanje kolika je ta inflacija da je dovoljno umjerena da se ekonomija ne pregrije", kaže Maruška Vizek s Ekonomskog instituta.

Prema analizama Instituta, blagi rast cijena neće se negativno odraziti na pozitivne i stabilne gospodarske trendove.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene