Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Je li sve sigurno?

Život pored odlagališta Karepovac: "Ako zatvorimo prozore izgorismo, ako otvorimo, od smrada crče"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok Nastavni zavod za javno zdravstvo i gradske vlasti stalno objavljuju kako nema toksičnih plinova s odlagališta otpada Karepovac, građani se pitaju - je li sve sigurno?

Oni u najbližim kućama i dalje strahuju od eksplozija, a svi se noću guše u neizdrživom smradu.

Pročitajte i ovo Karepovac (Foto: Dnevnik.hr) Dramatično na jugu Građani zabrinuti zbog smrada s Karepovca: ''2015. je podnesen zahtjev za okolišnu dozvolu koji je odbijen'' Vaš glas: Karepovac (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ne mogu živjeti bez maske S Karepovca se širi nesnosan smrad: ''Krepavaju galebovi, a gdje nećemo mi ljudi''

Brdo odlagališta Karepovac naslonjeno je na vrt barbe Ivana Marina iz Kila. Iskreno nam govori strašno ga je strah cijele situacije.

"A Božjega ti strica dašta je! Ja nisam taj stručnjak. Jesam vam malo prije reka da uvijek neku dozu straha imamo, kompletna familija, da to jednom ne bi horuk učinilo", kaže.

Kuću je ovdje izgradio 25 godina prije odlagališta. Vodio sudske sporove, bunio se, a brdo smeća je samo raslo. Požar mu je preko odlagališta stigao do kuće.

Noću se ne može spavatim tvrde i s druge strane odlagališta, u kvartu Dračevac. "Pogotovo jutros od četiri sata pa nadalje ti od smrada od Karepovca se nije moglo živiti! Niti moreš zatvorit prozora, niti otvorit. Ako zatvoriš izgori u kući od vrućine, ako otvoriš, od smrada crče!", kaže Ante Kelava iz Dračevca.

Kristina Stjepanović prozore ne otvara i muku muči s kućanskim poslovima. Sa susjedom u nevjerici prepričava kako joj je požar došao do kuće i kako će sada nastaviti živjeti- jer smrad je još gori. Iako je rečeno kako je kvaliteta zraka sasvim zadvoljavajuća.

"Mi ne vjerujemo u tu priču, jer se točno čuje smrad po plastici i po smeću, a ne po gareži", kaže ona.

Znaju koliko i kako im smrdi inače i sada nakon požara, a problem je u tome što im nitko nije pokazao mjerenja govore nam.

Dok je gorjelo vrijednosti su bile više za 50 posto.

"Danas je došla tvrtka iz Zagreba koja je ovlaštena da mjeri i mjesri unutršanjost u utrobi deponija u plinskim bunarima i očekujemo da danas ta mjerenja završe", poručuje Miroslav Delić, direktor Čistoće Split.

Rezultati se očekuju za tjedan dana. Stanovnicima ne preostaje ništa drugo nego zabarikadirati se.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene