Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijete im stijene

Život Omišana ravan ruskom ruletu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski rulet, tako bi se mogao opisati život Omišana. Pad kamenja na njihove kuće, tamo je normalna pojava, a samo pukom srećom do sada nije bilo ljudskih stradanja. Alpinisti su ponovno krenuli u osiguravanje najkritičnijih stijena, no uskoro treba početi cjelokupna sanacija.

Ogromna stijena iznad Omiša jednim dijelom gotovo je na rubu. Da vise gotovo o niti, svjesni su i penjači koji su danas počeli njeno osiguravanje. 'Mi ćemo sad izmjeriti proklomske trake, sajle izrezat i s njim ćemo opasat u biti napravit ćemo križaljku sa tim sajlama i trakama oko tog kamena, tako da ga statički stabiliziramo, onda on ne može pasti više', rekao nam je Ivica Matković, alpinist.

Pročitajte i ovo Omiš bez pedijatara - 5 Nedostaje kadra Tko će liječiti omiške mališane? Pedijatrijska ambulanta do daljnjeg je zatvorena, roditelji bijesni Slika nije dostupna Kap u moru potrebnih sanacija Jedinstveno u Europi: Sanacija omiških stijena obavlja se helikopterom

>> VIDEO: Na kuću im pala stijena od nekoliko tona

Prijeti im 160 tona kamenja

Život je ovdje ruski rulet, dodaje Matković, a svjesni su toga i Omišani koji s tom opasnošću žive dugi niz godina. Procjenjuje se da im prijeti preko 160 tona kamenja. Projektna dokumentacija za cjelokupnu sanaciju već je izrađena, obrađena su 44 lokaliteta koja se trebaju osigurati. 'Najefikasnije se pokazuju te energetske kompenzacijske mreže. Drugi je sustav da se veže sajlama koje smo također već napravili prije par godina, ovdje u Omišu, na nekoliko mjesta. Sljedeće je da se stave obične mreže ako su manji fragmenti stijene, onda da sidre i kombinacija ovih svih metoda', objasnio je Miro Čagalj, autor projektne dokumentacije.

No, sve je to posao iznimno složen i skup. 'Otprilike neka četrdeset i dva milijuna kuna po ovom troškovniku. Ministarstvo graditeljstva se uključilo zajedno sa županijom i osnovat će se komisija koja će sad revidirat dokumentaciju i odlučit na koji način krenuti', naglasio je Ivan Škaričić, gradonačelnik Omiša. Trebalo bi se krenuti iduće godine, a moglo bi potrajati nekoliko godina. Do tada je Omišanima život na kocki, a posebna opasnost prijeti u zimskim mjesecima kad bi mraz mogao pokrenuti nove odrone.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene