454577
454577
454577
454577
454577

PREOKRET Živom zidu ipak mjesta u odborima

  • , 23.10.2016., 21:23
  • Autor:
  • komentara

Kadrovska križaljka Sabora ovaj će tjedan biti i potpuno popunjena. Najzanimljivije od svega jest što će u dva saborska odbora sjediti članovi Živog zida. Među njima, vjerojatno i Ivan Pernar.

 
 
 
 
Oporba podijelila funkcije (Video: Dnevnik Nove TV)
Oporba podijelila funkcije (Video: Dnevnik Nove TV)

Ivan Pernar u raspravama u Saboru na štedi HDZ i Most, a u obranu mu sve češće i javno staje SDP.

"Živi zid, bar jedan dio tog kluba, glasao je protiv Vlade, što znači da su oni oporba isto kao i mi. I vjerujem da će u sljedećih dvije, tri godine, osim negiranja svega, imati i neka konstruktivna rješenja", kaže Siniša Hajdaš Dončić, SDP-ov saborski zastupnik.

Od važnijih odbora SDP je pristao Živom zidu dati i mjesto u Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost gdje bi predsejdnik trebao biti Ranko Ostojić.

"S nekoliko mjesta običnih članova SDP-a smo se povukli da i Živi zid i druga grupacija, koji čine zajedno blok od 7, imaju nekoliko članova odbora", kaže Hajdaš Dončić.

Članovi Odbora za unutarnju politiku potpisuju izjave o čuvanju podataka. Za otkrivanje podataka moguća je kaznena odgovornost jer odbor ima pristup tajnim sigurnosnim spisima, a zadužen je za nadzor sigurnosnih službi i represivnog aparata. Hoće li čan postati Ivan Pernar nitko ne želi reći pa ni on sam.

"Tokom ponedjeljka odvit će se posljednje konzultacije oko rasporeda u odborima pa ćemo znati sva članska mjesta", kaže Tihomir Lukanić, glasnogovornik Živog zida.

SDP je ipak popustio i pristali su Živom zidu dati jedno potpredsjendičko mjesto i to u Odboru za ratne veterane i jedno predsjedničko.

"Mi ćemo kroz taj odbor, a to će biti zaštita prirode, djelovati u tom kontekstu GMO organizmi, utjecaj na ilegalne deponije otpada pogotovo one kancerogenog tipa", kaže Lukanić.

Da su postigli kompromis potvrđuje Hajdaš Dončić koji kaže da će Živi zid prve dvije godine imati mjesto predsjednika u Odboru za ravnopravnost spolova, a zadnje dvije godine u Odboru za zaštitu okoliša i prirode

Model koji je SDP ponudio Živom zidu isti je onaj koji je oko vlasti nad Saborom uveo Most s HDZ-om.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se