Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz JANAF-ovog skladišta

Žitnjak: Nedostaje 130.000 litara eurodizela, uklonjeno 190 tona tla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inspekcija zaštite okoliša kontinuirano kontrolira provođenje sanacije onečišćene lokacije u krugu Terminala Žitnjak, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Tamo je, u skladištu JANAF-a, 22. srpnja došlo do istjecanja eurodizel goriva. Sanacija se provodi na način da se obavlja iskop i uklanja onečišćeno tlo s površine od oko 350 kvadratnih metara ispod cijevnih kanala, a nakon uklanjanja onečišćeno tlo će se zbrinuti u skladu s odredbama Zakona o otpadu. U cilju utvrđivanja onečišćenog sloja tla naftnim derivatom kojeg je potrebno sanirati, putem ovlaštenog laboratorija obavljeno je uzorkovanje onečišćenog tla na nekoliko mjesta i različitoj dubini.

Pročitajte i ovo Botinec SVE SU PRIJAVILI Stanovnici zagrebačkog naselja uznemireni: "Osjeća se nesnosan smrad, peku nas oči i kašljemo. Blizu su vrtić i škola" Ilustracija potvrdila glasnogovornica Otkriveno što je uzrok nesnosnog smrada u dijelu Zagreba

Izuzeto je sedam uzoraka od kojih, prema izvješću o ispitivanju ovlaštenog laboratorija, samo u jednom uzorku nije utvrđena prisutnost ugljikovodika. Na temelju zahtjeva inspekcije zaštite okoliša JANAF je 29. srpnja dostavio inspekciji Izvješće o mjerenju spremnika koje je izradila pravna osoba Croatiainspekt d.o.o., koja na temelju sklopljenog Ugovora obavlja poslove kontrole količine i kvalitete te izrade bilance nafte i naftnih derivata u sustavu JANAF-a i na lokaciji JANAF Žitnjak.

>> 'Curenje dizela u kratkom je roku zaustavljeno, a šteta sanirana'

>> Zagreb: Pokušava li Janaf prikriti curenje 130 000 litara nafte

Prema tom Izvješću, u spremniku iz kojeg je obavljan transport eurodizela, u odnosu na prethodno mjerenje nedostaje oko 130 m3 eurodizela. Međutim, za te količine eurodizela nije potvrđeno da je u potpunosti istekla u tlo, s obzirom na zaostale količine tog derivata u manipulativnim cjevovodima terminala, postojanje kanalizacijskog sustava i sustava taložnika u koji je također istekla određena količina eurodizela, a kojeg zajednički koriste JANAF i DIOKI.

Prema podacima kojima raspolaže inspekcija zaštite okoliša, ponovno uzorkovanje tla radi utvrđivanja prisutnosti naftnog derivata nakon uklanjanja tla obavljeno je 30. srpnja na istim lokacijama uzorkovanja kao i prethodno od 23. srpnja, a do 2. kolovoza s lokacije Žitnjak u svrhu konačnog zbrinjavanja putem ovlaštene osobe uklonjeno je oko 190 tona tla onečišćenog naftnim derivatima.

>> Zagreb: U skladištu Janafa iscurilo tri tisuće litara dizela!

Na zbrinjavanje ovlaštenoj osobi predan je također i prikupljeni tekući sadržaj, eurodizel, pjena, voda iz hidrantske mreže. U cilju utvrđivanja mogućeg utjecaja istjecanja eurodizela na podzemne vode, Hrvatskim vodama upućen je dopis radi provjere potrebe poduzimanja mjera iz njihove nadležnosti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene